Kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler, gerekli evrakları ve doldurdukları formları ilgili birimlere sunarak müracaatlarını yapıyor.

Mardin'de DİKA'da çalışan işçiler de evraklarını ilgili personele teslim etti. İşçilerde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmıyor. Bir işçinin geçiş süreci için öngörülen süre 90 gün.

Başvurular renkli görüntülere sahne oldu

38 kişinin başvuruda bulunduğu DİKA'da ilk müracaatı, Genel Sekreter Yılmaz Altındağ bizzat kendisi aldı. İmza töreninde Genel Sekreter Altındağ'ın yaptığı espriler ise renkli görüntülere sahne oldu.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasının, çalışmadaki verimi arttıracağını vurgulayan DİKA Genel Sekreteri Altındağ, yeni mevzuatın hayırlı olmasını diledi.

Altındağ, "Hükümetimiz taşeron işçilerin kadrolaşmasıyla ilgili çıkartmış olduğu mevzuat ile beraber Dicle Kalkınma Ajansı'nda 38 personelimiz kadro olamaya hak kazanacak. Genel dağılıma bakıldığında bunlardan 4'ü Siirt'te, 3'ü Batman'da, 3'ü Şırnak'ta ve genel merkezimin Mardin'de bulunması nedeniyle 21 kişi de Mardin'den bulunuyor. 7 güvencimiz ile birlikte 38 personelimiz, kadro alarak bu ailenin ferdi olarak devam edecek. Bu ciddi bir sorundu ve sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu konuda hem işçilerim adına hem şahsım adına hükümetimize teşekkür ediyorum. Tabi kadroya alınmasının ardından çalışma verimini arttıracak ve bu işe pozitif olarak yansıyacaktır. Kadroya geçecek olan arkadaşlarımıza hayırlı olsun diyorum." dedi.  

"Uzun bir süredir kadroya geçmeyi bekliyorduk"

Bir yılı aşkındır DİKA bünyesinde çalışan işçilerden İlker Mustafa İpekşen, başvurusunu yaptığını ve kadroya alınacakları için mutlu olduğunu söyledi.

Uzun zamandır kadro beklediğini dile getiren işçilerden Gültekin Yücel ise çevresindeki herkesin kadro heyecanı yaşadığını belirtti. Dicle Kalkınma Ajansı'nda 8 yıl 6 aydır çalıştığını ifade eden Yücel, uzun bir süredir kadro beklediğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24'üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esasları" yayımlanmıştı.

Bu doğrultuda, Devlet Memurları Kanunu'nda devlet memuru olmak şartlarını karşılaması istenen taşeron işçilerin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olması gerekiyor.

Çalıştırılmalarına ilişkin olarak idarelere karşı açtıkları davalardan veya icra takiplerinden feragat edeceklerine dair idareye yazılı beyanda bulunması gereken çalışanların, herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarını ve bunlardan feragat ettiklerine dair yazılı bir sözleşme yapmayı kabul ettiklerini idareye yazılı olarak beyan etmeleri gerekiyor.

İşçiler, başvurularını 10 günlük sürede çalıştıkları iş yerinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birimine konuyla ilgili formu doldurup, dilekçe eklemek suretiyle yapacaklar.

Tespit komisyonu incelemesi ve hak sahiplerinin ilanı 12 Ocak-20 Şubat, ilana itirazlar 21-23 Şubat, itirazların incelenmesi ve kesin listenin ilanı 24 Şubat-2 Mart, sınavın gerçekleştirilmesi 3-22 Mart, sınav kuruluna itiraz 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanı ise 27-31 Mart günleri arasında yapılacak.

Belirtilen aşamaların ardından hak sahipleri, 2 Nisan geçmeden işçi kadrolarına geçirilecekler.

Sınav soruları, işçilerin iştigal ettiği konulardan seçilecek. Sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan almak şartı aranacak.

Sınavın yazılı ve sözlü sınav şeklinde yapılması halinde, adayın sürekli işçi kadrosuna geçirilebilmesi için yazılı sınavdan en az 50 puan alması, sözlü sınavda da başarılı bulunması şart olacak. (M. Salih Keskin - İLKHA)