Son dönemlerde yaygınlaşan Bitcoin gibi sanal paraların, kullanım mahiyetinin belirsizlik taşıdığını belirten âlimler, Müslümanların bu tür tehlikeli ve belirsiz olan alışverişlerden uzak durmaları gerektiğini belirttiler.

Bitcoin'in mahiyetinin ne olduğunu bilmediklerini ve şer'en ortaya çıkmadığı için hüküm veremediklerini ifade eden Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) Genel Başkanı Enver Kılıçarslan, Müslümanların bu konuda ihtiyatlı olmaları gerektiğini söyledi.

Bitcoin gibi alışverişlerde birçok insanın iflas götürebileceğini söyleyen Kılıçarslan, "Sonradan saadet zinciri gibi birçok ticaret olmuştur. Böyle bir ticarette birçok insan iflas edebilir. Onun bir güvencesi varmıdır? Hangi devlet, hangi banka bunun mesuliyetini taahhütetmiştir. Dolayısıyla Bitcoin'in mahiyetinin ne olduğunuz bilmiyoruz, şer'en ortaya çıkmadığı için hüküm veremiyoruz. İslam dininde Peygamber Efendimiz meçhul ve aldatıcı alışverişlerden nehy etmiştir. Burada bir aldatma, kâr ve zarar olabilir. Dolayısıyla böyle alış verişlerden Peygamber Efendimizin nehyettiği için biz herhangi bir fetva veremiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bitcoin şifresinin ve gerçek mahiyetinin, uzmanların araştırmalarına göre 15-20 yıl içerisinde ancak çözülebileceğini belirten Kılıçarslan, birçok insanın bu alışverişten zarar edeceğine işaret etti.

"Müslümanlar tehlikeli ve belirsiz olan alışverişlere girmemeli"

Hz. Muhammed'in bu tür meçhul ve aldatıcı alışverişlerden nehiy ettiğini vurgulayan Kılıçarslan, şöyle devam etti:

"Bu işin uzmanlarından biri, geçenlerde bir televizyon programında, 'Bitcoin'in şifresinin 15-20 yıl içerisinde çözülebileceğini'söyledi. Bazıları da Bitcoin'in Amerika'nın doların ilerde değerden düşeceğini düşünerek çıkardığını, bazıları Japonya'nın, bazıları ise Çin'in dolara darbe vurmak için çıkardığını söylüyor. Bunların hepsi zandır, yakıni olmadığı için biz bir şey diyemeyiz. Fakat Müslümanların ihtiyatlı olmaları lazım. Müslümanlar tehlikeli ve belirsiz olan alışverişlere girmemeli. Peygamber Efendimizi meçhul ve aldatıcı alışverişlerden nehiy etmiştir. Burada hem meçhul hem de aldatıcı bir alışveriş olabilir. Sonra birçok insan bu alışverişte batabilir ve bazıları çok para da kazanabilir. İnsanların rağbetinden dolayı Bitcoin'in gitgide fiyatı düşüyor. Dolayısıyla bir mahiyeti ortaya çıkmadan herhangi bir şey diyemeyiz ve bir hüküm ve fetva veremeyiz."

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı, da Bitcoin gibi sanal paraların kullanımının belirsizlik taşıması, aldatma ve aldanmaya yol açması halinde caiz olmadığını açıklamıştı.

Sanal para; arkasında herhangi bir merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkân tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir. (Mehmet Çelik, M. Hüseyin Temel-İLKHA)