Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyan, Avrupa'nın da üçüncü büyük hayvanat bahçesi olan ve barındırdığı türler bakımından dünyanın önde gelen hayvanat bahçeleri arasında yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, bu yıl 3,5 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak yeni bir rekora imza attı.
2001 yılında Burç Ormanı'nda kurulan hayvanat bahçesi, barındırdığı 300 türdeki 7 bin hayvanla, yerli ve yabancı turistlerin kentte artık ilk uğradığı mekanlardan biri haline geldi. Geçen yıl ziyaretçi sayısı yaklaşık 3 milyon kişiyi bulan hayvanat bahçesi bu yıl ise 3,5 milyon ziyaretçiyi ağırladı.
Rekor ziyaretçi sayısına ulaşmada, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yol kontrolünde bulunarak koruma altına alınan yavru aslan "Cesur", "Gabi" ve "Pili" adlı iki erkek fil, zürafa "Şakir" ile bu yıl açılan Zooloji ve Doğa Müzesi ve Safari Park etkili oldu.
Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın önde gelen merkezlerinden olan hayvanat bahçesini 2017 yılında 3,5 milyon kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
Gaziantep Hayvanat Bahçesinin Türkiye'nin en büyüğü Avrupa'nın üçüncü ve dünyanın da dördüncü büyük bir hayvanat bahçesi olduğunu belirten Özsöyler, "Hayvanat bahçemiz sadece Gaziantep'ten ziyaretçi almıyor, Türkiye'nin tüm illerinden ziyaretçi alıyor. 2017 yılında hayvanat bahçemizi yaklaşık 3,5 milyon kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerimizin büyük bir çoğunluğu çevre illerden gelmektedir."dedi.
Gaziantep hayvanat bahçesi kentin ekonomisine de büyük bir katkıda bulunduğunu belirten Özsöyler, "Çünkü Gaziantep hayvanat bahçesine gelen ziyaretçilerimiz aynı zamanda Gaziantep bir gastronomi şehri olduğu için Gaziantep'ten alışveriş yapıyorlar. Gaziantep hayvanat bahçesinin bu kadar ziyaret edilmesinin sebeplerinden birisi de hayvanların uygun barınaklarda ve doğal ortamlarda olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca her yıl yeni bir projeyle ziyaretçilerimizin önüne çıkmaktayız. Geçmiş yıllarda 23 Nisan'da Safari Parkını ön plana çıkartmıştık. 2017 yılında Zooloji ve Doğa Müzesini ön plana çıkarttık. Bu da Türkiye'de ilk defa bir hayvanat bahçesinde açılan bir müzeydi."ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 3 yıl önce Uruguay'dan getirilen fokların birbirinden ilginç hareket ve şovlarıyla yerli, yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu belirten Özsöyler, 2018 yılında da içinde yırtıcı hayvanların barındığı bir safari park açacaklarının müjdesini verdi.
Hayvanat bahçesini ziyaret edenlerin ilgisini en çok çekenlerin arasın da zürafa ve fillerin bulunduğunu belirten Özsöyler hayvanat bahçesindeki hayvan türleri hakkında şunları söyledi: "Bir hayvanat bahçesinde olması gereken beş tane büyük hayvanlarda bizde mevcuttur. Aslanlar, kaplanlar, jaguarlar, leoparlar, pumalar. Bunun yanında filler ve su aygırları da mevcut. Tabi bu hayvanların hepsi ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Çocuklarda özellikle kitaplarda ve dergilerde gördüğü hayvanları burada birebir canlı olarak görebiliyorlar. Buda onlara çok büyük bir mutluluk vermektedir."
2018 yılında açacakları, içinde aslan ve kaplan gibi yırtıcı hayvanlarında barınacağı safari parkın büyük ilgi göreceğini belirten Özsöyler, "İnsanların artık safari için Afrika'ya gitmelerine gerek kalmayacaktır. Biz önce geyiklerin, ceylanların ve birbiriyle geçinebilen hayvanları safari için açmıştık. İnşallah 2018 yılında da aslanların ve kaplanların safari parkını açacağız. Bundan dolayı hayvanat bahçemizin büyük bir ziyaretçi akınına uğrayacağını temenni ediyoruz."diye konuştu.
Gaziantep Hayvanat Bahçesinin dört mevsim ziyaretçilerinin olduğunu belirten Özsöyler, "Hayvanat bahçemiz kış mevsiminde de ziyaret ediliyor. Gaziantep hayat bahçesini kışın günlük bin 500 kişi ziyaret ediyor. Yazın bu rakam 12-13 bin kişiyi buluyor. Kışında bin 500, 2 bini buluyor. Hayvanat bahçemize gelen ziyaretçiler özellikle hayvanlarımızı kış barınaklardan da görme imkânı bulabiliyorlar. Kışlı, yazlı Gaziantep hayvanat bahçesine ziyaretçilerimiz gezebilirler. Herkesi Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesine bekliyoruz." diye belirtti.
Hayvanat bahçesinde kışlık barınaklarına alınan hayvanların soğuktan etkilenmemeleri için de çeşitli önlemlerin alındığını belirten Özsöyler, hayvanların fizyolojik özelliğine göre farklı ısıtma sistemleriyle kışı sorunsuz geçirmesi için çaba sarf edilen bahçede, hayvanları aşılama çalışmalarının tamamlandığı bilgisini de verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)