Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yapımı tamamlanan ve devam eden çalışmaların yerinde görmek için Siirt'te geldi.

Yoğun sisten ötürü Siirt Havalimanına iniş yapamayan Eroğlu, Batman Havalimanına iniş yaptıktan sonra helikopter ile Siirt Tugay Komutanlığına, oradan da Şirvan'da bulunan Çetin Barajında incelemelerde bulundu.

Ardından Siirt Valiliğini ziyaret eden Eroğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Çetin Barajı'nın önemine değinen Eroğlu , "Nihat Özdemir tarafından yapılan Çetin Barajı var. Buraya gerçekten çok büyük bir istihdam sağlıyor. O barajda inceleme yapmak için gelmiş bulunuyorum. Siirt'te büyük bir değer katacağına inanıyorum. Şu ana kadar 20 dereyi ıslah ettik, otomatik patentli ölçüm istasyonunu kurduk. Havaalanında gözlem istasyonu ve yıldırım tespit sistemlerini yaptık. Özellikle şu anda inşaat safhasında Pervari için yeni bir kaynak olan Çayırlı Kaynağının rehabilitasyonunu yapacağız. Şu anda yüzde 10'u tamamlanmış durumda. İnşallah Pervari'ye de bu kaynaktan memba suyu getireceğiz. Ayrıca Kurtalan'da Hanuk Barajı'nın planlamasını yapıyoruz, bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Şu anda Baykan, Veyselkarani gölet inşaatı yürüyor. Bir de Pervari'ye ormanda Nuh Gölet'i yapacağız Allah nasip ederse buradaki projeleri tamamlayacağız." dedi.

İstihdamı artırmak için faizsiz destekler sunulacak

Eroğlu, "Şimdi size bir müjde vermek istiyorum. Bilhassa ormanlık alanlarda gelir getiren bir takım ağaç türler dikeceğiz ve bu ağaçların 3 yıl boyunca bakım hizmetleri bize ait olacak. Ondan sonra 49 yıl vatandaşlara ait olacak. Vatandaşlara toplam 3 bin adet fidan dağıtacağız. Fidan diktiğimiz alana en yakın köylülere kura çekip sertifikalarını dağıtacağız. Biz, bal ormanı kurmak için yüzde 20'si hibe ve faizsiz hibe veriyoruz. Ormandan yer ayırıyoruz, gerekirse de kovanlar veriyoruz. Ayrıca 30 koyun ve bir koç vereceğiz. Bunun dışında süt sığırcılığı için hayvan veriyoruz. Birde Tillo'da bir müze yaptık." ifadelerini kullandı.

Siirt'te çok güzel tabiat güzelliklerinin olduğunu, bu maksatla Siirt için bir tabiat özlü mastır planı hazırladıklarını aktaran Eroğlu, "Eylem planda burada bu işlerle ilgilenen genel müdürlerimizi de getirmiş bulunuyoruz. Bu konuda Siirt'te her türlü desteği vereceğiz. Ayrıyeten av turizmini de geliştirmek ve biyolojik bal ormanları kurmak istiyoruz. İkinci bir müjdem de biliyorsunuz Siirt GAP kapsamı içerisinde bulunuyor. Bu projeleri 31 Aralık 2019 tarihinde bitirmek için büyük bir hamle başlattık." şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Eroğlu, 15 yıldır yapılamayan Siirt- Batman Karayolu'nun neden yapılamadığına ilişkin soruya, batıdaki yol yapım çalışmaları ile güneydoğudaki yol çalışmaları arasındaki zorluğa dikkat çekti.

Toplantının ardından Valiliğin arka tarafındaki bahçede, fidanların kura çekimi yapıldı. Yaklaşık 3 bin fidan, köylülere teslim edildi. (Murat Orhan- İLKHA)