Gaziantep'te 6 yıldır aynı mahalledeki pazar yerinde tezgâh açan ve belediye tarafından kendileri için yapılan yeni pazaryerinin listesinde yer almamalarına tepki gösteren esnaf, sabahleyin pazarı kurmak için geldiklerini, ancak polis ve zabıtanın esnafın tezgâhını kurmasına izin vermediğini ileri sürdü.

Gaziantep'in Şehitkâmil ilçesi İncilikaya Mahallesi'nde bulunan semt pazarında 6 yıldır tezgâh kuran esnaf, Şehitkâmil Belediyesi tarafından kendileri için yaptırılan yeni pazar yeri için yapılan listede yer almadıklarını ve belediyenin kendilerine yer tahsisi yapmadığını iddia etti.

Belediyenin kararına tepki gösteren pazar esnafı, pazarcılar olarak sorunlarına çözüm bulunmaması durumunda belediye önünde eylem yapacaklarını söylediler. Belediyenin Şahinbey ilçesinde ikamet ettikleri için yeni pazar yerinde kendilerine yer vermediğini iddia eden esnaflardan kimisi tezgâhın açmak isteyince zabıta engeli ile karşılaştı. Zabıtanın, esnafın tezgâhını açmasına izin vermemesi üzerine zabıta ile esnaf, bir süre tartıştı.

Tartışma esnasında esnaflardan Yakup Karabiber, takma dişlerini çıkarıp "Ben bir esnafım ve ağzımda dişim bile yok. Tezgâhımı kaldıracaksan beni öldür." diyerek zabıtaya tepki gösterdi.

Yaşadıkları mağduriyet ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan esnaflardan Abdullah Çetin, sabah pazara tezgâhını açmak için geldiklerinde polis ve zabıtalarla karşılaştıklarını söyledi.

Belediyenin, esnaf arasında ayrımcılık yaptığını iddia eden Çetin, "Bu semt pazarını kuran bizleriz. Yaklaşık 100 esnafız, hiçbirimize pazar yeri verilmedi, pazarcı olmayanlara verildi. Şahinbey'de oturuyoruz diye bize pazaryeri verilmedi. Burada bir ayrımcılık yapılıyor. Şu ana kadar sadece 4 kişiye pazarda yer çıkmış. Diğer pazarlarda yeri olanlara bu pazarda yer verilmemiş. Bize de hiç birimize yer vermediler. Biz sabah buraya geldiğimizde çevik kuvvet polisi ve zabıtalarla karşılaştık. Bize 'pazarı kurmayın' dediler. Biz de kurmadık. Biz bu pazarı 6 yıldır kurmuşuz. Önce pazarı burada kurduk, daha sonra caminin yanında bize yer verdiler. Bizi oradan kaldırıp tekrar burada yer verdiler. Hakkımız olan yeri ise bize vermediler. Pazarcı olmayanlara pazar yerine yer verdiler." dedi.

Kendilerine yardım eli uzatılmasını ve sorunlarına bir çözüm bulunmasını isteyen Yakup Karabiber ise, "Benim ikinci bir pazar yeri açabilmem için bir kadro yapmam gerekiyor. O zaman burada duruyorsam ben demek ki bu hak benimdir. Burada mahalle sakinleri pazarda yer açan esnafı tanıyor. Acaba diğer pazara gittiğinde hiçbir esnafı tanıyabilecek mi? Adam bana 'sen tatlıcısın sana herhangi bir şekilde de yer verilebilir' diyor. Tamam da o zaman neden bize kayıt yapılmıyor? Çocuğum benden 20 TL kontör parası istedi. 'Oğlum pazara gidelim, eğer iş yaparsak sana kontör alırım' diyorum. 20 yaşında olan bir delikanlının neden kalbini kırayım? Bugün pazarı açamadık. Şahinbey Belediyesinin işi sadece yemek dağıtmak değil. Haydi, gelin buradaki esnafın da bir halini hatırını sorun. Zabıtalarla veya polislerle bizi neden karşı karşıya getiriyorlar?" diyerek tepki gösterdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)