ABD'nin tehditlerine rağmen, Trump'ın Kudüs'ü siyonistlerin başkenti olarak tanıyan kararını eleştiren tasarının BM Genel Kurulunda 9'a karşı 128 oyla kabul edilmesi dünya basınında geniş yer buldu.
Katar'ın Al-Jazeera televizyonu haberi "BM Trump'ın kararını reddetti" başlığıyla sundu. Haberin içeriğinde, ABD'nin tehditlerine rağmen çoğunluğun kararı "boş ve geçersiz" bularak reddettiğinin altını çizdi. Al-Jazeera ayrıca BM Genel Kurul oylamasından çıkan sonucun ABD'nin dünya nezdinde rezil olduğu anlamına geldiğini de söyledi.
Bahreyn Haber Ajansı ise "BM, ABD'nin Kudüs kararını reddetti" başlığıyla verdiği haberde, "BM'nin Kudüs'ün kutsal bir şehir olduğunu, statüsünü veya demografik yapısını değiştiren herhangi bir karar ve eylemin yasal bir etkisinin bulunmadığını" benimsediğini belirtti.
Ürdün 'The Jordan Times' gazetesi ise haberi "BM, Washington'un tehdidine meydan okuyarak kararı reddetti." dedi. Gazete ayrıca ABD'ye siyonistlerin dışında birkaç adadan başka kimsenin destek vermediğinin altını çizdi.
Lübnan el Manar gazetesi haberi "BM, 9'a karşı 128 oyla ABD'nin Kudüs kararını reddetti," başlığıyla verdi.
Reuters haberi, "BM'de 120'den fazla ülke Trump'a meydan okuyarak Kudüs kararını kınadı" başlığıyla verdi.
CNN haberi, "Karar ABD'nin tehditlerine karşın ezici çoğunlukla kabul edildi." şeklinde verdi.
New York Times gazetesinde, dünya devletlerinin çoğunun, Trump'ın tehdidini görmezden gelerek ABD'yi sert bir şekilde payladığı yorumu yapıldı.
Washington Post gazetesinin haberinde, oylamanın yalnızca Trump'a değil aynı zamanda ABD'nin, fonları kesmekle tehdit ederek oylar üzerinde hakimiyet kurmak için yürüttüğü baskı kampanyasına da sert bir azar olduğu vurgusu yapıldı.
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian oylamayla "Kudüs meselesinde ABD'nin uluslararası camiada bir kez daha izole edildiği" değerlendirmesinde bulundu.
Fransız haber ajansı AFP'nin geçtiği haberde, BM'nin Trump'ı ve ABD yönetimini tehditlere rağmen kınadığı belirtildi.
Le Monde, "Kudüs'ün durumu: BM, Donald Trump'ın kararını kınadı" başlığıyla verdiği haberde tasarının oylamadan büyük bir farkla geçtiğini belirtti.
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung, Trump'ın şantaj denemesinin açıkça başarısızlığa uğradığını vurguladı. Gazetede ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in fotoğrafına yer verilerek, fotoğrafın altına da ''Mafya metotlarıyla'' ibaresi eklendi.
Zeit gazetesinin haberinde ise BM'de Trump'ın Kudüs kararının "yok" hükmünde ve geçersiz olduğu kararının alındığı belirtildi.
Spiegel dergisi Genel Kurul öncesinde BM üyelerinin tehdit edildiğine yer verdi.
İspanyol basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararına karşı hazırlanan ve BM'deki oylamada kabul edilen karara geniş yer ayırdı.
"Trump'ın tehditlerine rağmen kararın BM Genel Kurulunda kabul edildiği" vurgulanan haberlerde, "ABD yetkilileri, oylama öncesinde birçok kez bu tasarıya destek verecek ülkeleri tehdit etti." ifadelerine yer verildi.
İspanyol devlet televizyonu RTVE de haberlerinde "BM, Trump'ın tehditlerine rağmen ABD'nin Kudüs ile ilgili kararını kınadı." ifadelerini kullandı.
Hollanda'da Algemeen Dagblad gazetesi, "Trump, Kudüs'ü başkent olarak tanıma kararını geri çekmek zorunda" başlığını atarken Telegraaf gazetesi de haberi "BM, ABD'nin Kudüs kararını masadan sildi" başlığıyla duyurdu.
De Volkskrant gazetesi de "Trump'ın tehditleri işe yaramadı" başlığını kullandı.
La Libre gazetesi, "Washington tehditlerini yeniliyor" başlığıyla duyurduğu haberinde ''ABD'nin konumuna en sesli muhaliflerinden birisi Türkiye." ifadeleri kullanıldı.
Flamanca yayın yapan De Standaard gazetesi de "Filistin için zafer" başlığını kullandı.
Macaristan'da yayımlanan Magyar Nemzet gazetesi de ''Dünya, Trump'ın şantaj yapmasına izin vermedi'' başlığını kullandı.
Bosna Hersek'in önemli gazetelerinden Oslobodjenje de "BM, Trump'un Kudüs kararına tepki gösterdi" başlığıyla verdiği haberinde, ABD'nin kararının "hiçlik" olduğu belirtildi.
Ülkedeki önemli gazetelerden "Politika" da "ABD ve israil, BM'de yenildi" ifadelerine yer verdiği haberinde, "ABD'nin tehditlerine rağmen BM, 'Kudüs'ün karakter, statü ve demografik yapısını' 128 oyla korudu." denildi. (İLKHA)