Gaziantep'te "Suriye Yatırım İklimi" çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, konuşan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep ile Suriye arasında geçmişi eskilere dayanan kuvvetli ticari ve kültürel bağlar bulunduğunu, Gaziantep ve Suriyeli işadamlarının ortak yatırım yapmaları halinde ticari ilişkilerin daha da gelişeceğini, bunun Suriye'nin yeniden inşasına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yoğun ilgi gören çalıştayda, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ile Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci katılımcılara hitap etti.

Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nün yanı sıra bütün kurumların Suriyelilerin sorunları ile yakından ilgilendiğini belirterek yapılan çalışmalarla ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ise, Suriyeli nüfusu yük olarak görmediklerini, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi açısından bir fırsat olarak algıladıklarını söyledi.

Ticari ilişkilerde karşılıklı güven, dostluk ve aynı dilin konuşulmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Hıdıroğlu, şunları söyledi:

"Gaziantep ile Suriye arasında geçmişi eskilere dayanan güçlü ticari ve kültürel bağlar bulunmaktadır. Oda olarak kentimizde yaşayan Suriyeli nüfusu, ticari bir fırsat olarak algılıyoruz. Suriye ile hali hazırda önemli ilişkilerimiz var. Gaziantep ve Suriyeli işadamları ticari ilişkileri daha da geliştirmenin yanında ortak yatırım yaparak Suriye'nin yeniden inşasında etkin rol alabilirler. İki ülke arasındaki bu tarihsel bağı, konumu ve birlikteliği kullanarak daha etkin ticari atılımlar yapabiliriz."

"Ticaretin canlanması bölgeye huzur ve güven getirir"

Gaziantep Ticaret Odası'na kayıtlı bin 277 Suriyeli üye bulunduğunu, üyelerin ve Suriyeli işadamlarının sorunlarını her platformda dile getirdiklerini ifade eden Hıdıroğlu, "İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Gaziantepli ve Suriyeli işadamlarına çok önemli görevler düşüyor. İşadamları ortak yatırım yaparak bölgede daha da etkin olabilirler. Ticaretin canlanması bölgeye huzur ve güven getirir. Yanı başımızdaki bölgenin ticaretinin canlanması iki ülke işadamlarına da çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Ticaretin arttırılması, karşılıklı olarak gerçekleştirilmesi Ortadoğu coğrafyasının yanında Batı dünyası ile daha ileri noktaları taşıyacaktır. Suriyeli işadamlarıyla birlikte ortak çıkarlarımızı da maksimum düzeye taşıyacak şekilde işbirliği sağlamak istiyoruz."dedi.

Daha sonra Türkiye iş dünyasının Suriyeli işadamlarıyla Gaziantep'te ve Suriye'de yatırım yapmasının kolaylaştırılması ve işbirliği modelleri konusunda çalışma grupları oluşturularak neler yapılabileceği ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. (İLKHA)