İslam işbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Kudüs'ü işgal devleti İsrail'in başkenti' olarak tanımasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile olağanüstü olarak İstanbul'da toplandı. Zirveye İİT'ye üye olan 49 ülkeden devlet başkanı/cumhurbaşkanı/kral, başbakan, meclis başkanı ve temsilciler nezdinde katılım oldu. Ancak teşkilata üye olan 8 üyeden hiçbir temsilci bu önemli zirveye katılmadı.
8 ülke zulme sessiz kaldı
İİT'nin resmi olarak 57 üyesi var. Ancak 4. olağanüstü zirvede Suriye'nin üyeliği ülkede yaşanan iç savaş ve Beşşar Esed'in zulümlerinden dolayı askıya alınmıştı. Bu nedenle İstanbul'daki zirveye 56 üye davet edildi. Ancak 8 ülke bu kritik zirveye hiçbir şekilde temsilci göndermeyerek adeta ABD'nin ve işgalci İsrail'in zulmüne karşı sessiz kaldılar.
Bu ülkelerden en çok dikkat çekenler ise daha önce Trump ile bir küre etrafında poz veren Suudi Arabistan toplantıya devlet başkanı düzeyinde katılım gerçekleştirmedi. Arabistan zirveye sadece İslam İşbirliği Teşkilatı ile ilgilenen devlet yetkilisini gönderdi.
ABD Başkanı Trump, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman'ın bir küre etrafında verdiği poz çok tartışılmıştı.
İTT zirvesine katılmayan ülkeler
Benin, Guyana, Türkmenistan, Kamerun, Surinam, Gine Bissau, Mozambik, Suriye,
İİT'nin 57 üyesi var
Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei, Burkina-Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen, Suriye (Üyeliği 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 4. Olağanüstü İİT Zirvesi`nde askıya alınmıştır.)