Gaziantep'te 65 yıllık mesleği terziliği ilerlemiş yaşına rağmen sürdüren Hulusi Patlı, çalışma azmini ilk günkü gibi koruyor. 6 çocuk, 39 torun sahibi 78 yaşındaki Patlı, 12 yaşındayken çırak olarak çalışmaya başladı. Mesleği öğrendikten sonra zamanla işinde ilerleyen ve açtığı dükkanında terziliği sürdürerek kentte aranan ustalardan olan Patlı, 25 sene boyunca da Gaziantep Üniversitesi'nde terzilik yaparak öğretim üyelerinin cübbelerini diktiğini söyledi.

Küçük yaştan itibaren başladığı terzilik mesleğinde bir süre çırak olarak çalıştıktan sonra kendi iş yerini kuran ve bir ara Gaziantep Üniversitesi'nde terzilik yaparak öğretim üyelerinin cübbelerini diken Patlı, 1965 yılında açtığı iş yerinde müşterilerine 37 yıldır aynı dikiş makinesi ve ütüsüyle hizmet veriyor.

Çırak olarak başladığı mesleğini büyük bir heyecan ve aşkla sürdürdüğünü belirten Patlı, yıllardır dikiş makinesi başında terzilik mesleğini sürdürdüğünü, her gün sabah namazını camide cemaatle kıldıktan sonra dükkanın açtığını ve akşam namazı saatlerine kadar mesai yaptığını belirtti.

Patlı, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 1952'li yıllarda çırak olarak terziliğe başladığını ve 1965 yılında da kendi iş yerini açtığını anlatarak, uzun yıllardır aynı şevkle çalıştığını söyledi.

Patlı, "1952 yılında bu mesleğe başladım. Bir, iki sene çıraklık ve kalfalık yaptıktan sonra mesleğime devam ettim. O günden bu yana da devam ediyorum. 1971 yılında İstanbul'a gittim, geldim ve daha sonra ise Gaziantep Üniversitesi ilk açıldığında beni çağırdılar öğretim üyelerinin cübbeleri hakkında benden bilgi aldılar. Bir model beğendik, 25 sene boyunca üniversitede öğretim üyelerinin cübbelerini yaptım."dedi.

Daha önceleri çok sayıda işçilerinin olduğunu ve 25 yıldır ise tek başına çalıştığını aktaran Patlı, "Kendi kafama göre burada hem bir eğlence ve vakit geçirmek için devam ediyoruz. Mesleğe başladığımda 12 yaşındaydım. 12 sene boyunca bana bu mesleği öğreten ustamın yanında çalıştım. 1965 yılında da kendi işyerimi açtım. O günden beride halen devam ediyorum. Daha önce işçilerimiz vardı. Çünkü 2 tane dükkânım vardı." ifadelerini kullandı.

Geride bıraktığı yıllara rağmen mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü ve altın bilezik olarak da nitelendirilen terziliğin güzel bir meslek olduğunu ifade eden Patlı, şunları söyledi:

"8 çocuk büyüttüm, sadece birisi okudu diğerleri meslek sahibi oldular. 4 tane de torunumu büyüttüm, onları evlendirdim, iş sahibi yaptım. Şu an iyi-kötü geçinip gidiyorlar. Allah'a şükürler olsun bu meslekle ev sahibi ve iş sahibi oldum. Çocuklarımı da bu meslekle büyüttüm. Çocuklarımı kimseye muhtaç etmedim. Şu anda da kendi yağımızda kavrulup gidiyoruz. Allah'a şükürler olsun kimseye de muhtaç değilim. Emekliliğim de var. Meslekten bir şikayetim yok, severek yapıyorum. Çocukken de bu mesleğe çok hevesli olarak başladım. Eğer sevgi olmazsa hiçbir şey olmaz. Mesleğimi sevmeseydim, bu zamana kadar devam etmezdim."

İnsanların mesleklerine saygı duyduğu takdirde başarılı olabileceklerini belirten Patlı, 65 yıldır her işi en iyi şekilde yapmaya çalıştığını ifade etti.

1971 yılında İstanbul'a gittiğini ve 5 ay orada bir konfeksiyon atölyesinde çalıştığını anlatan Patlı, o dönem Türkiye'de sadece 3 tane bulunan dikiş makinesiyle hâlen müşterilerine hizmet ettiğini ve 37 yıldır da aynı dükkanda mesleğine devam ettiğini belirtti.

Terziler olarak insanların giyim zevkine hitap ettiklerini ve terziliği "insanları güzel giydirmek" olarak tanımladığını, müşterilerinin güzel görünmelerini sağlamak için çabaladığını dile getiren Patlı, şöyle konuştu:

"Çalışana iş var. İşine sahip olan, önem veren ve işini layıkıyla yapan kişiler hiçbir zaman işsiz kalmaz. Çalışan herkese iş vardır. Bedavadan para kazanılmaz. Ama alışveriş, ticaret başkadır. Allah'a hamdolsun bugüne kadar hiç kimseye muhtaç olmadım. Evimi de yaptım, dükkân da aldım ve ihtiyacım olan her şeyi temin ettim."

Sabah namazını camide cemaatle kıldıktan sonra dükkanın açtığını belirten Patlı, ilerlemiş yaşına dinç olmasını sabah erken kalkmaya, çalışmaya ve azimli olmaya bağladığını ve çalıştıkça huzur bulduğunu ifade etti.

Dükkanını açtığında ilk olarak Kur'an-ı Kerim okuduğunu ve ondan sonra çalışmaya başladığını ifade eden Patlı, ibadetlerini hiç aksatmadığını ve 25 yıldır da dükkanının yanındaki Alaybey Cami'de fahri olarak müezzinlik yaptığını söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)