VAN - YYÜ depremzede öğrencilerinin barınma sorununu çözmek için konteynerlerin yanı sıra yurt yapımına da hızla devam ederken, 360 kişi kapasiteli prefabrik kız yurdu ise tamamlanarak açılışı yapıldı. Açılışa Vali Münir Karaloğlu, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Yurt-Kur Bölge Müdürü Ramazan Yıldırım, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Demirel, Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu ile YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Demirel katıldı.
En Hızlı Toparlanan Kurumlardan Biri YYÜ
Açılışta konuşan Vali Münir Karaloğlu depremin şehirdeki bütün kurumları etkilediği gibi üniversiteyi de etkilediğini belirterek, "Depremden önce Van merkezde sadece 2 bin 800 öğrenci kapasiteli yurdumuz varken, bugün 5 bin 600 kapasiteli ihaleler yaptık ve bitirdik. Ama şunu söyleyebiliriz, depremden sonra en çabuk toparlanan kurumlardan bir tanesi üniversitemiz. Hem çocukların barınma imkânları bakımından, hem yeni derslikler bakımından, hem yeni lojmanlar itibariyle şehirde en hızlı toparlanan kurumların başında üniversitemiz geliyor.'' dedi.
"500 Lojmanlık İhale Yapıldı"
Hükümetin, YYÜ' nün daha güçlü bir üniversite olarak var olabilmesi için her türlü desteği verdiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, ''İlk hedefimiz tabi ki çocukların barınma imkânını sağlamak. Bugün yeni yurt binalarını açtık. Eski kredi yurtlara bağlı yurt binamızda güçlendirme devam ediyor. Blok blok güçlendirmeler bittikçe çocuklarımızı orada misafir etmeye başlayacağız. Hedefimiz, üniversitenin çağrı yaptığı eğitime gelen öğrencileri açıkta bırakmamak. Depremden önce 30 yıllık üniversitenin sadece 250 lojmanı varken, bugün 500 lojmanlık ihale yapıldı. Depremden önce Van merkezde sadece 2 bin 800 öğrenci kapasiteli yurdumuz varken, bugün 5 bin 600 kapasiteli ihaleler yaptık bitti. Şu anda inşaatların bir kısmı başladı, bir kısmı başlamak üzere. Her krizin, her felaketin içerisinde bir fırsat vardır. İnşallah Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi için bu deprem bir fırsata dönüşecektir, biz buna inanıyoruz'' diye konuştu.
"2012-13 eğitim öğretim yılına daha güçlü gireceğiz"
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, depremden hemen sonra öğrencilerin barınma sorunu, öğretim üyelerinin lojman sorunu ve derslik sorunlarını birlikte çözmek için, eşzamanlı olarak çalışmaya başladıklarının altını çizdi.
Bu üç sorunun çözümünün de paralel olarak geliştiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Battal, ''Biz çocuklarımızı barındırmak için adım atmamız gerektiğine inandık ve bu yurdu yaptırdık. Aslında burası normalde 4 kişilik odalı bir yurt. Belki ilerisinde burayı 2 veya 3 kişilik yurt şekline dönüştüreceğiz odalarını. Ama bugün barınma sorunu olduğu için 6 kişilik odalar haline getirdik. Yine Yurt-Kur kendine ait yurtların güçlendirmelerini yaptırıyor. Muhtemelen Salı günü ilk güçlendirmesi yaptığı bloğa öğrenci alacağız. Binalarımızın güçlendirme çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. İlk gurubun ihalesi yapıldı. Bu haftadan sonra artık ihaleyi alan müteahhit gelip güçlendirme çalışmalarına başlayacak. Önümüzdeki 2012-2013 eğitim öğretim yılına üniversitemiz çok daha güçlenerek girmiş olacak. Hem öğrenci barınma kapasitesini arttırmış olacağız ki, sanırım Türkiye'de en güçlü barınma, en yüksek barınma kapasitesine sahip bir üniversite olacağız. Yine dersliklerimiz merkezi derslik halinde prefabrike olarak yaptırdık. Güvenli dersliklerimizle, güçlendirilmiş birimlerimizle beraber üniversitemiz depremden oldukça güçlenerek cıkmış olacak" dedi.
"360 Öğrenci Barınacak"
Açılışı yapılan yurt hakkında bilgi veren Rektör Battal şunları söyledi: "Bu yurdumuzda 60 odamız var. Buranın normal kapasitesi normalde 240 kişilik. Ancak şu anda 6'şar kişi koyduk. Dolayısıyla 360 kişi barınmış olacak. Tabi ki şu anda ihtiyaten bunu yapıyoruz. Daha sonra bunu normal kapasitesine çekeceğiz. İyi bir pazarlıkla, aşağı yukarı o eski yurdun tamirine denk gelecek bir parayla bu yeni yurdu yaptırdık."
Ayrıca YYÜ tarafından 800 bin liraya mal edilen, 60 odalı ve 360 kapasiteli prefabrike yurtta kız öğrenciler barınacak. (Murat Dalgın - İLKHA)