Bursa tarihinde ilk defa müstakil besmele sergisi düzenleniyor... "Vira Bismillah" serlevhalı etkinlikte birbirinden âlâ levhalar, Bursalıları eskimez sanatlarımızın izzetine götürüyor.
Bursa`nın tarihi mekanlarından Irgandı Köprüsü üzerinde 17 Mart Cumartesi günü açılan besmele sergisinde hat, ebru ve naht eserlerinden oluşan 60 besmele levhası bulunuyor.
Sergide, Şabaniye Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Hat Hocası Mahmut Şahin, Adanalı hezarfen Mesut Dikel, Elif Birkan, Elif Yeşilırmak, M. Özay Altın, Hayri Tekgöz, M. Akif Gürdere hat eserleri ile; Hüseyin Avni Kabaçalı, Recep Ulu, Gül Kölük ve Elif Başhan naht çalışmalarıyla, Abdullah Fırat, Cahide Abanoz, Mutu Çatalkaya, Tülay Doğal ebru levhalarıyla, Bekir Uslu da ahşap oymalarıyla Bursa`daki karma besmele sergisine eser veren sanat âşıkları...
Bursalı sanatkârlar yakın zamanda ürettikleri eserlerinden oluşan ViraBismillah sergisiyle yeni bir sanat etkinliğine imza attılar.
Sergi özelinde görüştüğümüz naht ustası Recep Ulu`nun Bursa`nın ilk Besmele sergisine dair kanaatleri şöyle: "Besmele sergisi Bursa tarihi açısından bir ilk. Daha önce kadim şehrimizde böylesi bir çalışma yapılmamış. Bursa`da öz sanatlarımızı icra eden sanatkârlar arasında birlik ve dayanışma ruhu içerisinde hareket ediyor. Virabismillah sergisi ortak sinerjimizin son ürünü."
Şabaniye Dergâhı`nın kıdemli sanatkârlarından naht ustası Hüseyin Avni Kabaçalı hasbıhalimizde besmele sergisine ilişkin hissiyatı şu cümlelerle aktardı: İbrahim Bey, malumunuz güzel gören güzel düşünür... Güzel düşünen, tefekkür eden hayatından, yaptıklarından, işlerinden lezzet alır... İşte, ViraBismillah sergisine bu türden düşünceler içerisinde el ve gönül birliğiyle hazırlandık. Rabbimin ismi adına açılan sergimizin Bursa`ya ve Bursalılara hayırlar getirmesini diliyorum."
Bursa`ya ve Bursalılara 10 yıla yaklaşan bir süredir hat sanatının inceliklerini aktaran Hat Hocası Mahmut Şahin de Besmele sergisinde Bursalı, İzmitli ve Eskişehirli talebeleriyle birlikte yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ediyor. "Bursa`ya her hafta Cumartesi günleri talebelerimize, dostlarımıza hat sanatından nasibimize düşenleri aktarmak için geliyorum. Artık hasat zamanı geldi. Talebelerimiz büyük bir aşk ve sabırla çalışarak hat sanatında mesafe kat ettiler... Artık talebelerimiz de talebe yetiştirmeye başladı. Yıllar önce Bursa`da Irgandı Köprüsü üzerinde 20 metrekarelik bir atölyede başlattığımız sanat yürüyüşümüze yüzlerce gönül ehli kardeşimiz katılarak bu yolda bizlere destek verdi. Artık Bursa`da iyi bir sanat geleneği oluştu..."
ViraBismillah sergisi aynı zamanda Irgandı Sanat Merkezi`nin de ilk sanat etkinliği olarak kayıtlara geçti...
Talik, celi talik, sülüs, celi sülüs, muhakkak, reyhani ve nesih hat nevileriyle yazılan besmele levhaları, akkase tekniğiyle oluşturulan besmele ebruları, naht ve ahşap oyma besmele-i şerifler 6 Nisan tarihine kadar sanat severleri Irgandı köprüsüne bekliyor olacak...
Dünyabülteni