FETÖ tarafından kurulan kumpaslar sonucu cezaevlerine konulan mahkûmlara yönelik yeniden yargılamaların yolunu açacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyen Batman Barosu Başkanı Abdulhamit Çakan, dosyaların yeniden gözden geçirilmesi takdirde mağduriyetlerin son bulacağına inandıklarını belirtti.

Batman Barosu Başkanı Çakan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ tarafından kurulan kumpaslar sonucu cezaevlerine konulan mahkûmların yönelik yeniden yargılamaların yolunu açacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Mağdurlara yönelik bir komisyon kurulup çalışmaların başlatılması gerektiğini aktaran Çakan, "Yeniden yargılama talebi kabul edilip, dosyalar gözden geçirilirse mağduriyetlerin son bulacağına inanıyorum." dedi.

"Mahkum aileleri bize düzenli müracaatlar ediyor ve mağduriyetlerini anlatıyorlar"

FETÖ tarafından ciddi anlamda mağduriyetler oluşturulduğunu belirten Çakan, "Son dönemde belli aralıklarla bize gelen mağduriyet taleplerinden biri de, özellikle 90'lı yıllardan sonra ta 2000'li yıllara kadar şu an gündemde olan FETÖ yapısının mağdur etmiş olduğu ailelerdir. Özellikle Batman özelinde yargılama sürecinde haksızlığa uğramış, adil yargılanmamış ama mahkûmiyetlerine karar verilmiş kişilerin aileleri bize düzenli müracaatlar ediyor ve bize mağduriyetlerini anlatıyorlar. Biz de bu mağduriyetler konusunda, bizim de bildiğimiz üzere hukuki anlamda ciddi bir mağduriyetleri var." dedi.

FETÖ'nün hâkim ve emniyet personeli tarafından adil olmayan yargılamalar yapıldığına dikkati çeken Çakan, bu yargılamalar sonucunda büyük mağduriyetler oluşturulduğunu kaydetti.

"Varsayımlarla, delil üretmelerle mahkûmiyetimize sebep oldular"

FETÖ mağduru ailelerin seslerine kulak verilip, insani ve haklı taleplerinin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakan, "Bugün ortaya çıktığı üzere bir FETÖ yapısı vardı, bu FETÖ yapısı hem yargı hem de emniyette çok etkiliydi ve bunlar adil olmayan bir şekilde yargılamalar yaptılar. Biz bunlara FETÖ mağdurları diyoruz. FETÖ'nün mağdur ettiği ailelerin yeniden yargılama talebi var. Ailelerin, 'Biz bu yapı yüzünden adil yargılanmadık. Bu yapının o dönem görev alan gözaltı sürecinden ta mahkûmiyet sürecine kadar, kolluktan tutun yargının en üst aşamasına kadar tümü mesleklerinden ya ihraç edildi ya da büyük bir kısmı tutuklandı. Bunlar varsayımlarla, değerlendirmelerle, yorumlarla ve hatta delil üretmelerle bizim mağduriyetimize, mahkûmiyetimize sebep oldular. Biz yeniden yargılama yapılmasını istiyoruz. Deliller yeniden tartışılsın, yeniden değerlendirilsin. Bugünün yargıçları bunu yeniden bir gözden geçirsin' talepleri var. Bu hem insani hem de haklı bir taleptir." diye konuştu.

"Geç kalınmış adalet, adalet değildir"

Açıklamasının devamında Çakan, yeniden yargılamaların yolunu açacak düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Çakan, konuşmasına şöyle devam etti: "Ancak gelin görün ki şu an hem hâkim, savcı sayımızda hem kolluk mensubu sayımızda ciddi bir azalma var. Bunun temel sebebi, 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve sonrasında FETÖ yapısının ortaya çıkarılmasıdır. 4 bine yakın hâkim, savcı meslekten ihraç edildi, bunun çok üstünde kolluk mensubu da mesleklerinden ihraç edildi, tutuklandı. Talepleri haklı ve insanidir. Bir an önce buna el atılması lazım. Bu konuda gerekirse bir komisyon kurulabilir ve bu komisyon eliyle bir çalışma yapılabilir. Ama dediğim gibi hâkim ve savcı sayımız az. Ama bu sayının az olması bu mağduriyetlerin devam ettirilmesini gerektirmez. Aslında basit bir çalışmayla bu yeniden yargılama talebi kabul edilirse, dosyalar yeniden gözden geçirilirse bir takım mağduriyetlerin son bulacağına bir hukukçu olarak bu inancı taşıyorum. Geç kalınmış adalet, adalet değildir. Bu anlamda bu konunun üstüne düşülmesi gerektiğini düşünüyorum." (M. Fatih Akgül- İLKHA)