3. Halife Hz. Osman asiler tarafından şehid edilince başta Medine`liler olmak üzere Müslümanların çoğu Hz. Ali`ye biat ederek onu halife seçmişlerdi.

Hz. Ali de diğer tüm sahabeler gibi Hz. Osman`ın katillerini bulup cezalandırmak istiyor ama masum insanlara zarar vermemek için acele etmeden derin bir araştırma yaparak bunu gerçekleştirmeye çalışıyordu.

Hz. Aişe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyr, Hz. Ali`ye biat etmelerine rağmen cezalandırma işinin gecikmesinden rahatsız olup katillerin halife tarafından korunduğu zannına kapıldılar. Hz. Aişe liderliğinde bir ordu kuruldu ve katillerin bizzat cezalandırılması amacıyla Basra`ya gidildi.

Müslümanlar arasında çift başlılığın ve kan dökmenin bir felaket olacağını düşünen Hz. Ali; Hz. Aişe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyr`e elçi göndermiş ve anlaşma sağlanmıştı. Ama fitneciler rahat durmamış her iki tarafı da çeşitli hilelerle şüphelere sokarak savaş meydanına çekmeyi başarmışlardı.

Hz. Ali`nin ordusu Basra yakınlarında Hz. Aişe`nin ordusunu yenmiş savaş sonunda her iki taraftan binlerce Müslüman şehid olmuş Hz. Talha ve Hz. Zübeyr bu savaşta şehid olmuşlardı.

Büyük fitnelere yol açan bu ilk olay Hz. Aişe`nin devesi etrafında gerçekleştiği için bu olaya deve manasına gelen Cemel olayı denmiştir.

İslam ümmetinin büyük çoğunluğu bu olayda iki tarafın da iyi niyetli olduğunu bu nedenle kötülenmemeleri gerektiği inancındadır.