Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümünde olan Mardin, önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Geçen yıl çukur siyaseti sonrası yaşanan olayların ardından ekonomik açıdan büyük darbe alan tarihi kent, toparlanmaya çalışıyor.

Geçmiş yıla nazaran turist sayısında gözle görülür bir artışın olduğunu fakat bunun yeterli olmadığını belirten esnaf, sıkıntılı süreçte onlarca esnafın iflas ederek, kepenk kapattığını söyledi.

Geçen yıl yaşanan olayların oluşturduğu ekonomik krizi tam olarak atlatamadan yanlış uygulamalar sonucunda iflasın eşine geldiğini dile getiren esnaf, özellikle araç park yasağı nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade etti.

Hem turistlerin hem de yerli halkın alışveriş yapmak için kolayca araç park edebilecekleri yerleri tercih ettiklerini anlatan esnaf, tarihi çarşılarına giden Birinci Cadde'nin araç trafiğine kısmen kapatılmasının işlerini olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Mardin'de 40 yıldır esnaflık yaptığını belirten Ayetullah Aşiti, "Son zamanlarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle siftah bile yapamadan evime gidiyorum. Şu an tarihi Birinci Cadde üzerinde onlarca kapalı veya kiralık dükkân bulunuyor. Eskiden Mardin'de bir iş yeri kiralandığı vakit köşe parası veriliyordu. 5 veya 10 bin TL köşe parası veriyorduk ki dükkânı kiralayabilelim. Kiralık dükkân bulamıyorduk. Şimdi ise her adım başı bir kiralık dükkân var ve kimse kiralamıyor bile." dedi.

"Araç bırakacak yer olmadığı için direkt geçiyorlar"

Mardin tarihi bir şehir olduğu için cadde ve sokakların dar olduğunu söyleyen Aşiti, "Çözülemeyecek bir sorun yoktur. Mardin'de bulunduğum 40 yıl boyunca idareciler, yaptığı düzenlemelerde fakirleri değil, zenginleri göz önünde bulundurarak yapıyorlardı. Bu yüzden sorun çözülemiyordu. Eskiden meydandan sonra araç park yerleri vardı. Dışarıdan biri geldiği zaman aracını birkaç saat park edip, alışverişini yapabiliyordu. Ama şimdi otopark yok, araçlarını bir saat bırakacakları yer olmadığı için direkt geçiyorlar. Ayrıca hafta sonları tamamen araç girişlerine yasak getirilmiş. Hal böyle olunca kimse gelip alıveriş yapmıyor." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların da kurallara riayet etmediğini sözlerine ekleyen Aşiti, şunları söyledi: "İş yerimin önünde her gün en az 10 kişiyle tartışıyorum. Bazı vatandaşlar gelip, araçlarını bırakıp akşama kadar kaldırmıyorlar. Bu da yanlıştır. Kısaca Mardin, sahipsiz bir memlekettir."

"Bir caddemiz var, ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız"

Mardinli vatandaşlardan Nurettin Çoktan ise evine bile gitmekte sıkıntı yaşadığını dile getirerek, "Bizim sadece bir caddemiz var ve ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Tabi ki Birinci Cadde'den araç geçecek. Çünkü işi olan, hasta olan, eşyası olan var. Ancak esnafın da aracını sabahtan akşama kadar iş yerinin önünde bekletmesi yanlıştır. Sadece gelen misafirler işlerini halledinceye kadar park etmesine müsaade edilsin. Cumartesi ve pazar günleri cadde tamamen kapatılıyor. Örneğin ben Birinci Cadde'de oturuyorum. Hafta sonları her evime gidip geldiğimde sorun yaşıyorum. Sadece bir caddemiz var, oradan da araç geçmesi mecburidir." şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)