ANKARA - 21 Mart Dünya Ormancılık, 22 Mart Dünya Su ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günleri, kutlandı. Kutlama programına Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Milletvekilleri ve Bakanlık yetkilileri katıldı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, programda yaptığı konuşmada, Bakanlığına bağlı 3 önemli genel müdürlüğün bayramlarını ayrı ayrı kutladı.

Ormanların faydasını söylemeye gerek olmadığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu "Ormanlar bizim ciğerimiz. Orman Genel Müdürlüğü en köklü teşkilatlardan biri. Ben de bu teşkilatın bir Bakanı olmaktan gurur duyuyorum. Bu sene 173. kuruluş yıldönümü. Kanun Hükmünde Kararnameyle Orman Genel Müdürlüğü güçlü bir hale getirildi. Orman Genel Müdürlüğü'nün, sadece ormanların bakım ve onarımından sorumlu değil aynı zamanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, çölleşmenin önlenmesi, yangınla mücadele ve odun dışı ürünlerin geliştirilmesi konusunda da söz sahibidir" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü'nün, havzaların ağaçlandırılması, erozyon kontrolü ve çölleşmenin engellenmesi konusunda da söz sahibi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 2008-2012 ağaçlandırma seferberliğini başlattık ve her yıl için belirlenen hedefleri aştık. 2012 yılı sonunda Belçika'nın yüzölçümü kadar bir alanı ağaçlandırmış olacağız" diye konuştu.

Prof. Dr. Eroğlu, Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün ise, su konusunda destanlar yazan bir genel müdürlük olduğuna işaret ederek, böyle bir teşkilatın eski genel müdürü olmaktan da gurur duyduğunu vurguladı.

DSİ'nin 2003 yılında bu yana 1.128 tesisi milletin hizmetine sunduğunu belirten Eroğlu, bunlar arasında 206 dev barajın olduğunu bildirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 9 yılda 11 milyon dekar araziyi modern sulama sistemiyle hizmete açtıklarını dile getirerek, 43 milyon vatandaşa içmesuyu temin edildiğini ve susuz şehrin kalmadığını belirtti.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, GAP ve GOP'u bitireceklerini ve 2023 yılında Türkiye'yi dünya ekonomileri sıralamasında ilk 10'a sokacaklarını ifade ederek, yavru vatan Kıbrıs'a da su götüreceklerini söyledi.

DSİ Genel Müdürü olduğu dönemde Türkiye'nin hidroelektrik potansiyelinin yılda

168 milyar kilowatt/saat olduğunu, bunun da ancak 26 milyar kilowatt.saatini kullanabildiklerini hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, bu oranı yılda 61 milyar kilowatt.saate çıkardıklarını, 2015 sonuna kadar da 110 milyar kilowatt.saate yükseltmeyi planladıklarını vurguladı.

Her sene büyük tesisleri Başbakana açtırdıklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "10.10.2010'da 110 tesisi, 11.11.2011'de de 111 tesisi Sayın Başbakanımız açtı. 2012 yılında da 112 tesisi hazırlayacağız ve inşallah yine Sayın Başbakanımız tarafından açılacak" diye konuştu.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün de tahminlerde ''muazzam bir isabet oranı yakaladığına'' dikkati çekerek, bunun için de altyapıya büyük önem verdiklerini belirtti.

Sekiz meteoroloji radarı kurduklarını, ikisinin bu sene hayata geçirmeleriyle 10 meteoroloji radarıyla bütün Türkiye'yi taradıklarını anlatan Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu: ''2008 yılında uluslararası Kalibrasyon Merkezini kurduk. Saniyede 3.4 trilyon işlem yapabilen yüksek performanslı bilgisayar sistemleri kullanılmaktadır. Güçlü bir altyapı kullanıyoruz. Türkiye'nin büyük hedefi var. Başbakanımız talimat verdi; Türkiye, 2023 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, dünyadaki ekonomik sıralamada ilk on içerisine girecek. Bunu başarmak için bütün kurumlar olarak bu hedefe kitlendik. 2015 yılında bütün kurumlar olarak ilk 10'a gireceğiz. 2023 yılında da Orman Su İşleri Bakanlığı dünyadaki 7 büyük kurum arasında yerini alacaktır. Bu hedefe hazırız inşallah.''

Programda Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ve Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş de kurumları hakkında bilgi verdi. (İLKHA)