Mehmet Tahir Özsoy - DOĞRUHABER

Esenyurt Kur'ani İllimler Derneği (EKİ-DER), Peygamber Sevdalıları Platformu`nun kasım ayı sahabe ayı etkinlikleri çerçevesinde, 'Hayâ ve Edep Timsali Hz. Osman (r.a.)' konulu bir etkinlik düzenledi. İstanbul`un Esenyurt ilçesinde faaliyet gösteren EKİ-DER`in etkinliğine yüzlerce kişi katıldı. Hz. Osman`ın hayatını anlatmak amacıyla konuşmacı olarak etkinliğe katılan Yusuf Tutak Hoca, bugüne dair çıkarılması gereken derslerle dinleyicileri Asr- Saadete götürdü. 

''O AHLAKI İLE ÖNE ÇIKAN BİR ŞAHSİYETTİ''

O dönemde Hz. Osman`a (r.a.) duyulan sevgiye değinen Tutak, ''Öyle seviliyor ki Mekke`de, Nübüvvetten öncesinden bahsediyoruz. Öyle seviliyor ki Hz. Osman, insanlar O`nun sevgisine imreniyor. Mekke`nin kadınları, yeni doğan çocuklar için şöyle dua ediyor ‘ya Rabbi, sen nasıl Osman`ı sevdin, sevdirdinse benim de evladımı sev ve sevdir.` Çünkü Osman Mekke`nin sevgilisi olmuştur. İşte böyle ahlakı ile öne çıkan bir şahsiyet oldu Hz. Osman.'' dedi.

''ARŞIN MELEKLERİ DAHİ ONDAN HAYA EDER''

Müslim isimli hadis kitabında geçen bir hadisi nakleden Tutak, “Hz. Ebubekir`in (r.a.) izin isteyerek içeri girmek istemesi ve Allah Resulünün (s.a.v.) ona izin vermesi ve gitmesi. Sonra Hz Ömer`in (r.a.) izin isteyerek içeri girmesi ve Allah Resulünde bir değişiklik olmaması. Sonra Hz. Osman (r.a.) izin istiyor. Allah Resulü (s.a.v.) üstünü başını topluyor sonra izin veriyor. Hz. Aişe (r.a.) bunun sebebini sorunca ‘Ey Aişe, arşın melekleri dahi ondan haya eder. Ben etmişim çok mu ?” ifadelerini kullandı.

''ALLAH`IM OSMAN`IN GEÇMİŞ VE GELECEK BÜTÜN GÜNAHLARINI BAĞIŞLA''

Hz. Peygamber (s.a.v.)`in ‘Zorluk Seferi` diye nitelendirdiği Tebük seferine değinen Tutak, son olarak şöyle konuştu: “Allah Resulü (s.a.v.) yardım talep ediyordu. Hz Ebubekir elinde avucunda ne varsa, Hz Ömer malının yarısını getirmişti.  30 bin kişilik bir ordudan bahsediyoruz. Hz. Osman ‘Ya Resulallah benden 200 deve ve üzerindeki askerlerin bütün masrafını da ben karşılayacağım`. Allah Resulü (s.a.v.) ‘Yarabbi ben Osman`dan razıyım, Sen de ondan razı ol` diye dua ederek memnuniyetini dile getirdi. Ama bu da yetmeyecekti 30 bin kişilik orduya. Allah Resulü bir daha tekrarladı isteğini. Ve yine aynı ses ayaktaydı. ‘Ya Resulallah, benden 300 deve ve üzerindeki askerlerin teçhizatını da ben karşılayacağım`. Tam 600 deve ve üzerindeki askerlerin teçhizatı. Allah Resulü (s.a.v.) Hz Osman`dan(r.a.) bunu duyunca şöyle buyurdu: ‘Bu yaptığı infaktan sonra Osman`a hiçbir zarar yoktur`. Hz Osman (r.a.), Allah Resulü (s.a.v.) minberden inince yanına gitti ve ‘Ya Resulallah, benden 950 deve ve 50 at. Üzerindeki mücahitlerin bütün teçhizatını da ben karşılıyorum. Tam 1000 asker. Bugün bunu maddi olarak hesabı ne kadar olur varın siz düşünün. Allah Resulü (s.a.v.) ellerini açtı ve şöyle dedi ‘Allahım Osman`ın geçmiş ve gelecek bütün günahlarını bağışla`. Öyle bir infak etti ki sadece geçmişin değil geleceğin bile kefareti oldu.”

EKİ-DER`in düzenlediği etkinlik yapılan ikramın ardından sona erdi.