Batman'da faaliyet yürüten Peygamber Sevdalıları Platformu üyesi Batman İmam Hatip Derneği organizesinde, 'Hayâ ve Edep Timsali Hz. Osman (ra)' temalı program düzenlendi.
Programa HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, İttihad'ul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, İttihad'ul Ulema Batman Sekreteri Mehmet Ali Altun, Peygamber Sevdalıları Batman Koordinatörü Ercan Ekinci, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Hafız Salih İbili'nin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın sunuculuğunu Mehmet Ali Şimşek yaptı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Hz. Osman'ın hayatı ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı.
Daha sonra da Özlem Ajans sanatçıları Hz. Osman ve sahabeler üzerine ezgi ve marşlar seslendirdiler.
Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman bir konuşma yaparak Hz. Osman (r.a) hayatından kesitler sundu.
Sahabelerin örnek alınması gerektiğine dikkat çeken Yaman, "Hayâda Hz. Osman, emanette Hz. Ebu Ubeyde Bin Cerrah, adalette Hz. Ömer, ilimde, şecaatte Hz. Ali, sadakatte Ebubekir ve diğer sahabeler örnek alınmalıdır. Hayatlarında onları numune alanlar onların en güzel taraflarıyla konuşanlar ve yaşamaya çalışanlar. Allah onlardan, onlar da Allah'tan razıdırlar. Mademki namazı Allah rızası için kılıyoruz. Orucu Rabbimizin rızası için utuyoruz. Zekâtı onun rızası için veriyoruz. Onun rızası için bir araya geliyoruz. Onun rızası için konuşuyoruz, yaşıyoruz. O zaman Allah'ı razı etmenin bir yolu da ashabı örnek almakmış, Ensar'a tabi olmakmış, Muhacir'e uymakmış ve onlara benzemekmiş ki Rabbim bizden razı olsun. Hz. Osman'ı ne kadar çok konuşursak inşallah rabbimizi de razı etmiş olacağız. Onu konuşmak hayatımıza onun nefesini üflemektir. Allah onlardan razı, onlar da Allah'tan razıdır." dedi.
"Sadece İslam ülkeleri değil Avrupa ülkeleri de bundan yüz yıl önce edepliydiler"
Hz. Osman'ın öne çıkan hayâsıyla birlikte birçok güzel ahlakının olduğunu belirten Yaman, "Hz. Osman efendimizin öne çıkan birkaç hususiyeti var. Sadece hayâsı değil. Cömertlikte, dua almakta ve hizmette hep öne geçmiştir. Şu asrımıza bir Hz. Osman nefesi lazım, şu hayâsızlık asrına bir Osman üfürmesi lazım, günümüze baktığımız zaman, nereden nerelere gelmişiz. Sadece İslam ülkeleri değil Avrupa ülkeleri de bundan yüz yıl önce edepliydiler. 1880'li yıllar... Hollanda'da bir tane ressam 3-4 metre bir bezin üstüne o anda gördüğü her şeyi resmetmiş. İlginç bir detay olan kadınlar, 140 sene önce hepsi kapalıdır. Bir tane açık yok. Şimdi siz o şehre giremezsiniz. Hepsinin hayâsı sıyrılmış, inmiş. 1880'nin Avrupa'sından bu güne 2 tane dünya savaşı oldu. Yüz milyondan fazla insan öldü. Şehirler yerle bir oldu. Ama sadece bu değil, Avrupa'da aile kalmadı. Aile, evlilik yok. Yani yüzde 50 filanda değil, hiç yok. O yüzde birlik, beşlik ve onluk rakamlar da buradan giden Müslümanlardır." ifadelerini kullandı.
Son olarak Yaman, şunları kaydetti: "Hayâ ile hayat kardeştirler. Hatta hayat kelimesi hayâdan türetilmiştir. Hayatın devamı için neler gerekiyorsa bir toplumun devamı için de hayâ gerekir. Hayâ gittiği zaman toplumlar yıkılır ve çürüyüp gider. Bizans'ı yıkan İran değildir, Osmanlı değildir. O Romalıları, Bizanslıları yıkan hayâsızlıklarıydı. Ve bugün kendimize gelelim. İnanın vaziyetimiz çok iyi şeyler söylemiyor. Elhamdülillah, kardeşlerimiz için söyleyecek sözümüz yok. Hepsi gerçekten de bir hayâ timsalidirler. Çevremize bir bakalım gerçekten öyle midir? Sosyal medyada öyle midir? Hz. Osman efendimizin hayâsı bize o kadar şey söylüyor ki günümüz için bundan biz Hz. Meryem'in iffetini, Hz. Yusuf'un iffetini de anlıyoruz. Bundan biz namusu anlıyoruz. Mahremiyeti anlıyoruz. Haram sözlerden uzak durmayı anlıyoruz. Âlimler, hayânın üç çeşidi var demişlerdir. Allah'a karşı hayâ, topluma karşı hayâ ve kişinin kendisine karşı hayâsıdır. Kişi yalnız bile kalsa, tek başına bile olsa yalnız olmadığını bilmek."
Program, seslendirilen ilahi ve marşların ardından İttihad'ul Ulema Batman Sekreteri Mehmet Ali Altun'un yaptığı dua ile son buldu. (M. Sait Çelik - İLKHA)