Mardin'de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Basım, Yayın ve Medya Sektör Kurulu'nca, "Yerel Medyada Dönüşüm ve Yeni Arayışlar" temasıyla çalıştayı düzenlendi.

MÜSİAD Mardin Şubesi'nin ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirilen toplantı, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Toplantının açılışında konuşan Mardin Valisi Mustafa Yaman şehirde 1,5 yıldır görev yaptığını hatırlattı.

Vali Yaman, "Buraya gelmeden önce birkaç gün kalmak istedim Ankara'da. Midyat'ta terör saldırısını öğrendiğim zaman görevime o sabah uçak biletimi değiştirerek Midyat'ta törene katıldım. Daha sonra göreve başladım. İlk akşam bir iftar programından sonra da esnafı ziyaret ettim. Caddede kimse yoktu. Esnafımıza sabredin diyorduk.  Çünkü hükümetimiz kararlı, inşallah bu sıkıntılar bitecek, diyorduk. Her gün bu sıkıntılar azaldı ve bitti.  Çalışmalarımızda yerel medyanın ciddi katkıları oldu. Dünyadaki teknolojiye en iyi uyum sağlayan medya sektörü... O sağladıkça tekrar gelişiyor.  Birbirini tetikleyerek dünya medyanın da vermiş olduğu destek ve gelişim hedefleri ile hem dünya değişiyor hem ülkeler. Tabi bu gelişmeler şehrimize de pay oluyor." dedi.

"Batı ve doğu arasında mesafe var"

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, 20-25 yıl basın sektörüyle ilgilendiğini belirtti. Miroğlu, "Batı ve doğu arasındaki mesafenin hep var olduğunu düşünüyorum. Hep şikâyet ederiz. Burada gazetecilik yapanla İstanbul'da yapan arasında zannediyorum esastan bir takım farklılıklar vardır. Bu uluslararası meselelerde de böyle." dedi.

Suriye'de yaşanan olayların dünya medyasından öğrenildiğini ifade eden Miroğlu, şunları söyledi: "Bölgede egemen medya diyebileceğimiz bir medya vardı. Bu medyayı kısmen FETÖ medyası ama ağırlıklı olarak PKK medyası kontrol ediyordu. Bu gerçeğin altını çizmemiz lazım. Siyaset aşçından da durum çok farklı değil. Diyarbakır'da 16 kişinin katledildiği, insanların doku parçalarının toplandığı, 16 insandan sadece 60 kilonun kaldığı muazzam bir katliam. Bir insanlık suçu, halka karşı işlenmiş en ağır suçlardan bir katliamı medya gurupları 2-3 gün sonra görebildiler. Dolayısıyla burada haber peşinde koşacak arkadaşlarımızın bağımsız bir ruh geliştirmesi lazım."

"Yerel medyada 3 önemli sorun buluyor"

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da medeniyetler şehri Mardin'de yerel medyanın sorunlarını konuşmanın anlamlı olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Yerel medyada üç önemli sorun bulunduğunu anlatan Kuralay, "Biri, artık yerel diye bir şey kalmamıştır. Yerel bulunduğu merkezde mahreç olarak yereldir. Ulaşım olarak Mardin'deki bir televizyon, gazete artık yerel değil evrensel ve küreseldir. Bu bilinçle hazırlık yapmalıyız. Bu, sorumlulukları da artırıyor. İkinci mesele insan unsurudur. Kaliteli, çağın sorunlarına cevap verecek nitelikte donanımlı, ahlaklı, erdemli, ehliyetli gazeteciler yetiştireceğiz. Yoksa küresel dünyanın bize dayattığı yok edici bir medyayla karşı karşıya kalırız. Üçüncü sorun da ekonomiktir.  Yerel medya teknolojik düzene ayak uyduracağı ekonomik yapılanmanın mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Çözüm önerileri sunacağız"

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Nureddin Kasap, katılımcıları selamladıktan sonra programın hayırlara vesile olmasını dileyerek MÜSİAD'ın çalışmalarını anlattı.

Panel ve çalıştay yapıldı

Açılış konuşmaların ardından panele geçildi. Panelde; Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Arslan, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Kuzey Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Erken birer konuşma yaptılar.

Panelin ardından "Yerel Medyada Dönüşüm ve Yeni Arayışlar" konulu çalıştaya geçildi. Çalıştayın ardından program sona erdi. (M. Salih Keskin, Mahsum Tunç - İLKHA)