Gaziantep'te İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu ile Kadın ve Aile Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından "Çocuklarda Din Eğitimi" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Pedagoji Derneği Başkanı Psikolog Uzman Pedagog Mehmet Teber, programda Kur'an kursu öğreticilerine çocuklarda din eğitimi konusunda önemli bilgiler verdi.
İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen konferans Müftü Ahmet Çelik ve Kadın ve Aile Gençlik Merkezi (KAGEM) Müdürü Zehra Ünal'ın açılış konuşmaları ile başladı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Pedagoji Derneği Başkanı Psikolog Uzman ve Pedagog Mehmet Teber, çocukların gelişim dönemleri bilinmeden gerçekleştirilen bir eğitim faaliyetinin çocuklara aşırı yük getirebileceğini vurguladı.
Çocuklar duygularının esiri olduğunu ve bu duygularını kontrol etmekte zorlandıklarını belirten Teber, "Sıkılma ile Kur'an ya da sıkılmak ile namaz yan yana geliyor. Zorlanmayla hadis yan yana geliyor. İki tane kötü duyguyla çok değer verdiği dini şey yan yana gelmeye başlıyor. Temel duygular daha sonra unutulmuyor. Özellikle hafızlık programlarındaki çocuklarda ya da daha ağır eğitim verilen çocuklarda, çocuk Kur'an'ın başına ağlayarak geçiyor. Çünkü o daha küçük bir çocuk. Duygular önemlidir. Kur'an-ı Kerim her yaşta öğrenebilir. Ama o ilk duyguları daha sonra Kur'an ile karşılaştığında temel duyguları olacak. Öğrendiklerini, hocalarını unutacak. Ama duygular kalacak." dedi.
Çocukların kendilerine gönül kapılarını açmayan kişilere zihin kapılarını açmayacaklarına işaret eden Teber, örnekler eşliğinde şunları söyledi:
"Bizim ilkelerimiz 'benim çocuğum buradan çıkarken ve o programı bitirirken güzel duygularla gitsin. Dinle yan yana gelmiş güzel duygular daha sonrasında dönmesini, barışmasını ve dinle olan ilişkisini etkileyecek. Ama çocukta kötü birikime neden olduysa daha sonrasında oraya yanaşması da çok zor. Söz konusu çocuk olduğunda hepimizin çok hassas davranması gerekiyor. İyi bir din eğitimcisinde dini bilginin yanında pedagojik bilginin ve çocuk sevgisinin de bulunması eğitimi çok başarılı kılacaktır."
Çocuklara dini eğitim verilirken çok daha hassas olunması gerektiğini ifade eden Teber, din eğitiminde çocukların büyüklerle kıyaslanmasının da yanlış olduğunu belirterek, "Bilgi her zaman öğrenilebilir. 70 yaşında Kur'an öğrenenler var. Dini bilgiler her zaman öğrenilir. Ama temel duygular öyle çok kolay değişmez." ifadelerini kullandı.
Çocuklarda dini eğitimin ailede başlayacağına dikkat çeken Teber, çocukların dini eğitiminde her yaşın ayrı bir önemi olduğunu da sözlerine ekledi.
Konferansa, İl Müftüsü Ahmet Çelik'in yanı sıra müftü yardımcılar ve ilçe müftüleri, il vaizleri, Pedagoji Derneği Başkanı Psikolog Uzman ve Pedagog Mehmet Teber, KAGEM Müdürü Zehra Ünal ve Kur'an kursu öğreticileri katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)