Kuzey Afrika ve Doğu Afrika ülkelerinde resmi dili Arapça olan, 23 Arap ülkesinin toplam nüfusu 400 milyondan fazla, israilin toplam nüfusu ise 8.5 milyon… israilin onlarca Arap ülkesinin varlığına rağmen Filistin gibi Arap/müslüman bir coğrafyaya bunca zulm edebilmesinin sırrı anlaşıldı.
Önceki gün Filistinlilerin katillerinden olan israilin kurucularından David Ben Gurion`un ölümünün 44. yıldönümünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Netenyahu gizli gerçeği ortaya döktü.
Kamuoyunda ‘Arap ülkeler israili tanımıyor` şeklinde bir algı olsa da aslında bazı Arap ülkeleri yıllar önce israil ile ilişki kurdu. Ne var ki bu ilişkiler gizli yürütülüyordu.
İSRAİLİ İLK TANIYAN ARAP ÜLKESİ MISIR
Arap dünyasında israili ilk tanıyan ülke 1979 yılında Mısır oldu.israili ilk tanıyan kişi olan Enver Sedat daha sonra Halid el islamboli tarafından öldürüldü. 2000 yılında israilin Filistin`e yönelik saldırıları sırasında büyükelçisini çeken Mısır son dönemlerde israil ile sıkı ilişkiler içinde…
İSRAİL İLE İLİŞKİLİ DEVLETLER
Siyonist terör çetesini tanıyan bir diğer Arap ülkesi ise Ürdün.
1994 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan Ürdün`ün yanısıra Umman, Fas, Moritanya ve Katar gibi Arap ülkeleri de farklı zamanlarda israil ile ilişki kurmuş ülkeler.israilin Filistine yönelik saldırılarından dolayı resmiyette ilişkiler donmuş görünse de gayrı resmi ilişkinin devam ettiği sanılıyor.
İSRAİL İLE SAVAŞ HALİNDE OLAN ÜLKELER
Arap ülkeleri arasında israil ile savaş halinde bulunan ülkeler de var. Lübnan ve Suriye teknik olarak israil ile savaş halinde bulunan ülkeler sayılıyor. Saddam Hüseyin döneminde Irak ile Kaddafi döneminde Libya da israili tanımayan ve yarısavaş halinde bulunan ülkelerdendi.
Ne var ki Kaddafi sonrası ülkenin bölünmüş hali ve Batı yanlısı Hafter`in güç kazanması zaman içinde Libya`yı israil ile ilişki kuran ülkeler kategorisine itebilir.
israil İLE HİÇBİR İLİŞKİSİ OLMAYAN ÜLKELER!
Kağıt üzerinde ya da görünürde israil ile hiçbir ilişkisi olmayan Arap ülkeleri de mevcut. Suudi Arabistan BAE, Cezayir, Bahreyn, Cibuti, Kuveyt, Sudan, Tunus, Yemen ve Arap Birliği'nin diğer üyesi Komor Adaları'nın da İsrail'le hiçbir ilişkisi bulunmuyor.
Aslında Netenyahu`nun kastettiği ülkeler bu son sınıfta bulunanlar…. Resmi söyleminde israil ile ilişkiyi reddeden (son dönemde artık bu resmi politikayı da terketmeye başladılar) Suud ve BAE`nin icraatları Netenyahu`nun ifade ettiği ‘gizli ilişkinin` bariz göstergesi maalesef.
Halklarının tepkisinden çekindikleri için israil ile var olan ilişkilerini redden körfez kralları son dönemlerde israil ile müttefik olabiliriz tarzında cümleler kurabilmekteler. Kralların son dönemde israil ile ilişki kurmaktan bahsedebilecek duruma gelmeleri islam dünyasının son 30 yılda toplumsal düzlemde yaşadığı değişimi ortaya koyuyor.