EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL
İstanbul Kongre Merkezi'nde, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin 33. Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya hem ev sahipliği hem de başkanlık yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İslam ülkelerinin Batı'ya verdikleri yüzlerce milyar dolarlık silah siparişlerinin gerçek kazananları kimlerdir? Buradan kim kazanıyor? Her gün beş kez aynı kıbleye yönelen kardeşlerin kimi zaman köken, kimi zaman mezhep, kimi zaman ideolojik farklılıklar üzerinden birbirlerine düşman edilmeleri kimlerin işine yarıyor? Ülkelerimizin yeniden yapay sınırlarla parçalanması aslında kimlerin işine geliyor?” dedi.
İSEDAK'ı Etkin Bir Platform Olarak Kullanmak Mecburiyetindeyiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yani unu, şekeri, yağı bir araya getirip helva yapabilmektir. Bize düşen görev; iktisadi, teknolojik ve kültürel kalkınma hamleleriyle İslam coğrafyasını önemli bir üretim havzasına dönüştürmek, bunun modelini ortaya koymaktır. Aramızdaki ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmemiz, insanımıza hak ettikleri müreffeh bir hayatı sunabilmek için elzemdir. Bunun için İslam İşbirliği Teşkilatı ve İSEDAK gibi programları daha etkili şekilde kullanmanın yollarını bulmalıyız. Ancak bu noktada halen ciddi sorunlar yaşıyoruz. Elimizdeki imkanları olması gerektiği etkinlikte kullanamıyoruz." diye konuştu. Bölgede yaşanan gelişmelere, ülkeleri etkileyen sorunlara zamanında müdahale edilemediğini vurgulayan Erdoğan, "Bilhassa ekonomik ve beşeri münasebetlerimizin arz edilen seviyede olmadığına şahit oluyoruz. Yaşadığımız sıkıntıları aşabilmek için elimizdeki tüm imkanları özellikle de İSEDAK'ı etkin bir platform olarak kullanmak mecburiyetindeyiz." ifadelerini kullandı.
Helal Akreditasyon Komitesi
Erdoğan, " Türkiye olarak ev sahipliği yaptığımız İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün çalışmalarını da önemli görüyorum. Enstitü üye ülkelerde ve tüm dünyada helal standartlarının belirlenmesi başta olmak üzere birçok alandaki standartlar hususunda ciddi faaliyetler yürütüyor. Biz bu çalışmalara en yüksek katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bir Helal Akreditasyon Komitesi kurduk. Üye ülkelerimizin de komitenin faaliyetlere aktif katılımını bekliyoruz. Ticaret ve yatırımlarımız artırırken kendi sorunlarımızı çözme kabiliyetimizi de geliştirebilmeliyiz." Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmaları yakından takip ettiğini dile getiren Erdoğan, kurulacak merkezin ticaret ve yatırım alanlarındaki anlaşmazlıkları hızlı bir şekilde en az maliyetle ve adilane çözüme kavuşturacak bir yapıya sahip olacağına inandığını kaydetti.
Birlikte Rahmet Ve Bereket, Ayrılıkta Azap Vardır
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu`da toplantıda yaptığı konuşmada, “İslam ülkeleri olarak çok büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. SESRIC verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini İslam ülkeleri oluşturuyor. Dünya petrol rezervlerinin % 69`u, dünya doğalgaz rezervlerinin % 57`si de İslam ülkelerinde. Dahası, dünyanın bütün ticaret ve enerji koridorlarının da tam üzerindeyiz. Ama ne yazık ki bütün bu avantajlarımıza rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece % 12. Tek başına ABD dünya zenginliğinin % 25`ine, Çin ise % 15`ine sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor”. Dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinin 21`inin İslam ülkeleri olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Kendi aramızda da büyük bir uçurum var. En zengin İslam ülkeleri ile en fakirleri arasında, 100 kattan fazla gelir farkı var. Bütün bunların sebebini başka yerde aramamıza gerek yok. İnancımızın uyarısı çok açık: ‘Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır.` Bizde birlik yok, onun için bereket de yok. Artık bu durumu değiştirmek, kardeşliğimizi güçlendirmek zorundayız” dedi.
İSEDAK NEDİR?
İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), İslam dünyasının en önemli çok taraflı ekonomik ve ticari işbirliği platformudur. İSEDAK, İslam ümmetinin ortak kalkınma sorunlarını ele almak ve bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla hizmet veren merkezi bir Forum niteliğindedir. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)`nın dört Daimi Komitesi`nden biri olan İSEDAK, 1981 yılında Mekke/Taif`te düzenlenen Üçüncü İslam Zirve Konferansı`nda kurulmuştur. 1984 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı`nın Başkan olarak seçilmesi ve aynı yıl bakanlar düzeyinde ilk toplantının gerçekleştirilmesiyle birlikte Fas Krallığı`nın Kazablanka kentinde düzenlenen Dördüncü İslam Zirve Konferansı`nda işlerlik kazanmıştır. İSEDAK`ın, dört kıtaya yayılmış toplam 57 Üye Ülkenin yanı sıra 5 de Gözlemcisi bulunmaktadır. İSEDAK, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı`nın başkanlığında genellikle Ekim veya Kasım aylarında olmak üzere her yıl bakanlar düzeyinde İstanbul`da toplanmaktadır. İSEDAK, bugüne kadar düzenli aralıklarla 32 Oturum düzenlemiş bu yıl da 33 cüsü yapılmaktadır. Ekonomi ve ticaret alanında faaliyet gösteren ve İSEDAK çalışmalarına aktif katkıda bulunan kuruluşlar olarak şunları sayabiliriz; İslam Kalkınma Bankası - IDB (Cidde), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi SESRTCIC (Ankara), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi - ICDT (Kazablanka), İslam Ticaret ve Sanayi Odası - ICCI (Karaçi)