Diyarbakır'da Kayapınar Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okul idaresince hazırlanan "Okuyarak Sevgiyi Hakim Kılıyoruz Projesi" kapsamında her gün ilk ders zili çaldıktan sonra okuldaki herkes kitap okumaya başlıyor.
Kitap okumaya teşvik etmek amacıyla o saatte okulda bulunan herkes için zorunlu hale getirilen uygulama ile her öğrencinin ayda bir kitap okuması hedeflenerek, proje sonunda hedefe ulaşmada başarı sağlayan öğrencilere ise ödüller verilecek.
Diyarbakır Yunus Emre İmam Hatip Lisesi Müdürü İbrahim Halilüllah Erdem, projedeki amaçlarının okullarının kurumsal kapasitesinin artırmak olduğunu söyledi.
Erdem, "Özelikle velilerimizle irtibatı koparmamak, güçlendirmek düşüncesiyle dedik ki böyle bir kitap okuma projesini başta okulumuza daha sonra kısmet olursa Diyarbakır'a yayma düşüncesindeyiz. Projemizde isim olarak baktığımızda sevgi eksenli 'Okuyarak sevgiyi hâkim kılıyoruz.' Çünkü gençlerimizin istenmeyen taraflara çekilmesinde, yönelmesinde en önemli sebep sevgisizliktir. Mutsuz insan olumsuz düşüncelere kapılabilir. Ve olumsuz taraflara girebilir. Onun için bu sevgi hâkim kılarsak kitap okuma aracılığıyla vesilesiyle inşallah bir nebze de vatanına milletine sahip çıkan hayırlı evlatlar yetiştirebileceğiz." dedi.
Okuldaki herkesin kitap okumaya katıldığını belirten Erdem, şunları kaydetti:
"Projemiz özetle okul içindeki her paydaşımız buna katılıyor. Her gün saat 08.30'da dersler başlarken 20 dakika herkes bulunduğu yerde kitap okuyor. Bekçimiz kulübesinde, kantincimiz kantininde okul çalışanımız kendi odasında, müdür yardımcımız kendi odasında, öğretmenler, öğrenciler sınıftaysa sınıfta, öğretmen odasında, dersi olmayan arkadaşlar odasında okuyorlar. Bunun bir ayağı da velilerimizin evlerine giderek onlara da kitap okuma saatlerini oluşturup onları da bu projeye katacağız."
"Kitap okumak boş zamanları değerlendirme aracı olarak görülmemeli"
Erdem, "Projemizin amaçlarından bir tanesi de sabahın güzel, verimli, saatlerini değerlendirmek, kafa tam dinlenmişken bunu kitap okumaya ayırmak. Çünkü kitap okumak boş zamanları değerlendirme aracı olarak görülmemeli. En faydalı en güzel zamanlarımızı kitap okumaya ayırmamız lazım. Öğrencilerimizin sabahleyin okula geç gelmelerini bir nebze olsun azaltmak. Çünkü biz bunları ödüllü de yapacağız. Bisiklet, gezi, kitap defteri ödülleri teşvik edeceğiz." diye konuştu.
12'nci sınıf öğrencisi İbrahim Cebe, uygulamayı çok beğendiğini dile getirerek sabahın ilk vakitlerinde kitabın okunmasının yerinde bir karar olduğunu, bunun derse olumlu katkılarının olduğunu ifade etti.
Furkan Atlı isimli öğrenci ise uygulama hakkında şunları söyledi:
"Bu uygulama, bizlere güne zinde başlamamızı sağlıyor. Bizlere pozitif bir enerji veriyor. Biz öğrencilerin ve öğretmenlerin de derslere daha iyi odaklanmasını sağlıyor. Bu projenin okulumuzda tek değil, Diyarbakır'da ve tüm Türkiye'de uygulanmasını bir ihtiyaç olarak görüyorum. Çünkü kitap okumak bir ihtiyaçtır. Bildiğiniz gibi Allah-u Teâlâ biz müminlere ilk emir olarak 'oku' buyurmuştur. Bu nedenle çok okumalı ve çok araştırmalıyız. Bu proje bizlere kitap okuma sevgisi ve kitap okuma alışkanlığı kazandırıyor. Kitap sevgisi ile büyüyen kitap kurdu ve kültürlü bir nesil yetişiyor inşallah." (Emrah Deniz, Hüseyin Temel, Abdurrahman Tetik-İLKHA)