Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen "Kadın Girişimciler Uluslararası 2. Konferansı"nda bir konuşma yaptı.
Kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla 12 ila 54 ay süresince sigorta primlerinin işveren hisselerinin işsizlik fonundan karşılanması uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Kaya, 2020 yılı sonuna kadar geçerli olacak bu destek sayesinde Haziran 2017 itibarıyla yaklaşık 163 bin kadının istihdamı gerçekleştirildiği belirtti.
Çalışan annelere yeni bir müjde daha veren Bakan Kaya, "Kadın istihdamının desteklenmesi noktasında özel kreş, gündüz bakım evleri yaygınlaştırılması çalışmalarımız adına yeni açılacak kuruluşlara beş dönem boyunca vergiden muafiyet tanıdık. İşverenlerin, kadın çalışanların çocukları için kreş ücreti yardımı vermeleri halinde, 300 liraya kadar, belli bir sınıra kadar olan kısmının gelir vergisinden istisnasına yönelik bir hazırlığımız bulunuyor. Bunu da bir müjde olarak ifade etmek istiyorum."
Bakan Kaya, kadın istihdamının artırılması kapsamında organize sanayi bölgelerinde kreş açılması için "Annemin İşi Benim Geleceğim" adlı projeyi, nesiller arası kültür aktarımını sağlaması amacıyla "Büyükanne Projesi"ni, yükseköğrenimde cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla da "Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi"ni hayata geçirdiklerini anlattı.
Öğretmenlik ve tıp gibi alanlarda kız ve erkek çocukların oranlarının eşit olduğunu, ancak mühendislik alanında kızların oranının yüzde 30'larda olduğuna değinen Bakan Kaya, bu oranı yüzde 50'lere taşımak istediklerini belirtti.
Bunun için özel sektörle iş birliği içinde, 'Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'ni hayata geçirdikleri aktaran Kaya, "Bu projemizi de farklı paydaşlarımızla genişleterek tüm Türkiye'de çok daha fazla kız çocuğumuzun mühendislik alanında eğitim almasını destekleyeceğimizi de buradan ifade etmek istiyorum. Biz istiyoruz ki daha fazla kız çocuğumuz teknolojiye katma değer sağlayacak şekilde mühendislik eğitimi alsın." ifadelerini kullandı.
Kaya, "Hükümetin izlediği politikalar ve yürüttüğü projelerle kadınların istihdam ve iş gücüne katılımında önemli artışlar elde edildi. Kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı 2005 yılında yüzde 23 iken bu oran yüzde 34,3'e yükseldi. Bu bizim yeterli gördüğümüz bir oran zaten değil. Bunu ifade etmek istiyorum. Ama bu artışa da özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Yüzde 23'ten yüzde 34,3'e yükselttik 10 yıl gibi bir sürede. 2023 hedefimiz yüzde 41'i yakalamak. Ben inanıyorum ki inşallah 2023'te bu hedefi yakalayacağız. Bu oranı yüzde 50'lere doğru önümüzdeki 10 yıllarda sizlerin de destekleriyle hep birlikte çıkaracağız." dedi.
2016 yıl sonu verilerine bakıldığında Türkiye'de toplam kendi hesabına çalışanlar içinde kadın oranının yüzde 16,5; işveren olan kadınların da dahil edilmesiyle, iş hayatında aktif olan kadınların toplam içindeki payı yüzde 14,6 olduğunu söyleyen Kaya, "Bu oran bizim için asla yeterli değil. İşte bunun için buradayız. Bu oranları artırmak için hep birlikte bakanlıklarımız, sivil toplum kuruluşlarımız birlikte çalışmalara imza atıyoruz. Bu oranların çok daha yüksek seviyelere, bir arada, el birliğiyle çalıştığımız takdirde getirebileceğimize yürekten inanıyorum." diye belirtti. (İLKHA)