BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - (AA) BM Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesinde Myanmarlı yetkililere Arakanlı Müslümanları hedef alan operasyonlara son verilmesi, Bangladeş'ten kendi istekleriyle dönmelerinin temin edilmesi ve bu kişilere vatandaşlık verilmesi çağrısı yapan karar oy çokluğuyla kabul edildi.
İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) desteğiyle yapılan oylamada karar, 10'a karşı 135 "evet" oyuyla kabul edildi.
Çin, Rusya, Filipinler, Vietnam ve Laos'un katılmadığı oylamada kurulun 26 üyesi çekimser kaldı.
Aralık ayında son oylama için 193 üyeli BM Genel Kurulu'na gidecek kararda, Arakan'da insan hakları ihlalleri ve suistimal haberlerinden duyulan "derin endişe" ifade ediliyor', Myanmarlı yetkililere, Arakanlı Müslümanları hedef alan operasyonlarına son verilmesi ve Bangladeş'ten kendi istekleriyle dönmelerinin temin edilmesi, bu kişilere vatandaşlık hakkı tanınması, BM'nin soruşturma misyonunun ve insani yardımların erişiminin sağlanması çağrısında bulunuluyor.
Kararda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'den Myanmar için özel bir temsilci görevlendirmesi isteniyor.
Dünya Üzerinde En Fazla Zulme Uğrayan İnsanlar
Suudi Arabistan'ın BM Büyükelçisi Abdullah el-Muallimi, İİT adına yaptığı konuşmada, Myanmar'da dini nefretin "bir diğer insanlık dışı sahnesinin" yaşandığını, yüzde 60'ı çocuk 620 bin Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e kaçmak zorunda kaldığını söyledi.
Muallimi, İİT'nin, Myanmar'da "böcekler" olarak adlandırılan Arakanlı Müslümanlara karşı artan şiddetten derin endişe duyduğunu, Myanmarlı güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlar üzerinde "orantısız ve sürekli güç kullandığını" dile getirdi.
Bangladeş'in BM Büyükelçisi Mesud bin Momen de Arakanlı Müslümanları "dünya üzerinde en fazla zulme uğrayan insanlar" olarak nitelendirdi.
Myanmar'ın BM Büyükelçisi Hau Do Suan ise kararın, "içerik açısından kusurlu, niyet açısından şaibeli olduğunu" savundu.
Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik
Myanmar ordusunun, Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.
Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor.
Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam 350 binin altına geriledi.