İslam`ın okumaya verdiği önem büyüktür. Bu büyüklüğe, başta Hz. Peygamber (SAV)`in hayatı olmak üzere, bütün İslam tarihi şahittir. Bu şahadetlerden bazıları şunlardır:
Kur`an-ı Kerim`in ilk ayetinin ve ilk emrinin “Oku” olması, Hz. Peygamberin ümmi (okuma-yazma bilmez) iken her türlü ilmin zirvesine ulaşmış olması, Bedir Savaşı`nda alınan esirlerin on kişiye okuma-yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılması, bu konudaki peygamberimizin hadisleri ve eğitim faaliyetleri buna delildir. Dinimiz ve Peygamberimiz okuma ve yazmaya bu kadar önem vermişken bizler bu konuya gereken önemi hakkıyla veriyor muyuz acaba?
Biliyoruz ki okumanın ve yazmanın yaşı yoktur. İnsan istekli olursa hayatta her şeyi başarır. Okumak bir ibadettir. İnsan okudukça bilgi edinir. Bilgisi arttıkça da bilgisinin azlığını hisseder. Bu onda okuma zevkini geliştirir ve okuma alışkanlığı kazandırır. Okuma alışkanlığı kazanan insanın da kendine güveni, bilgisi ve becerisi artar
“Kitap okumak dilsize dil, gözsüze göz, güçsüze güç” olur.
Kitap okuyan insanın düşünceleri olgunlaşır, ufku açılır. En önemlisi de doğruyu ve yanlışı, iyiyi ve kötüyü öğrenir ve ayırt eder. Öğrendikleriyle de Allah`ın rızasını kazanmaya, cennete kavuşmaya ve cehennemden uzaklaşmaya çalışır.
Kitapları sevmeliyiz ve okumalıyız. Evimizin bir köşesinde küçük de olsa bir kütüphane oluşturmalıyız. Kitapları; vitrin süsü olarak değil, en faydalı dost ve arkadaş olarak bilmeliyiz. Okumak en güzel alışkanlıklardandır. Zamanlarımızı bu güzel alışkanlıkla değerlendirmeliyiz. Manevi hayatımıza zarar vermeyen her türlü eseri okumalı ve okutmalıyız. Bununla da kalmayıp okuduklarımızı tefekkür edip, ibret almalı, yeni fikirler üretmeli, keşif ve icatlarda bulunmalıyız.
Okumak Allah`ın emridir. Okumamak ise Allah`a isyandır. Çünkü ayetlerde; “Oku, yaratan Rabbinin adıyla oku!”, “ (Resulüm) sana vahyedilen kitabı oku” buyrulur.
Hayatını güzelleştirmek ve olgunlaştırmak isteyenlere Peygamberimiz (SAV)`in şu hadisleri şiar olmalıdır:
“İlim Çin`de de olsa alınız”
“Faydalı olan ilim müminin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın.”
O halde, eğitim, kültür, teknik, medeniyet vs. alanında ilerlemek için beşikten mezara kadar kitap okumalı ve çocuklarımıza da okutmalıyız.