Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentteki hayvancılığın durumu hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır'ın hayvancılık açısından Türkiye'de önemli iller arasında yer aldığını belirten Atalar, kentte bir milyon 280 küçükbaş ve 388 bin büyükbaş hayvanı kayıt altına alma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Son 13 yılda hayvancılığın geliştiğine işaret eden Atalar, "Diyarbakır'da küçükbaş hayvan sayısı son 13 yılda yüzde 36, büyükbaş hayvan sayısı ise yüzde 53'lük bir artış gösterdi. Çalışmalar neticesinde sayılar gittikçe artacak." dedi.
Uyguladıkları projelerle kurdukları işletmelere değinen Atalar, "Son zamanlarda uyguladığımız projelerle, hem büyük ölçekli olan hem de küçük ölçekli olan işletmelerde ayrıca yüzde 50 hibe desteklerle işletmeleri kurduruyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu tarafından ölçekli işletmeler yüzde 70'e yakın hibelerle işletme tesisi meydana getiriyor ve bu tesislerle modern yapılar hayvan refahını ön plana çıkartmış. En ideal sistemle oluşturulmuş tesisler, oradaki üretim teknik şartlar yerine geldiğinden dolayı daha verimli bir hayvancılık gerçekleştirilmiş oluyor ve bu şekilde Diyarbakır'daki hayvan sayısı her geçen gün artıyor. Ortalama yüzde 4, 5 ila 5,5 arasında hayvan sayısı artışımız var yıllık." ifadelerini kullandı.
"Hayvancılık ile ilgili ciddi yatırımlar yapılıyor"
Küçük ölçekli olarak faaliyet gösteren üreticilere yüzde 50 hibe desteği sağlandığını söyleyen Atalar, bu yıl bu kapsamda 27 tesis yapacaklarını aktardı.
Atalar, "Geçen yıl 14 tesis yaptık, bitirdik. GAP süt sığırcılığından 50 ila 250 baş arasındaki süt sığırcılığı tesislerinde 26 adet tamamladık bitirdik onları. Yaklaşık 11 milyon TL harcama yaptık. Bunlar faal, şu anda çalışıyorlar, üretimdeler. Diyarbakır ilinde hayvancılık ile ilgili ciddi yatırımlar yapılıyor." diye belirtti.
Atalar, çiftçilik ve hayvancılık sektöründe bugüne kadar Diyarbakır'da yüzde 50 hibe desteğiyle kırsal kesimde 139 adet tesis kurduklarını bunların bir kısmının organize sanayi bölgesinde bir kısmının da kırsal kesimde kurulduğu ifade etti.
"Genç çiftçi" projesi kapsamında ise en ücra yerlerdeki dezavantajlı insanların da faydalandığı ve kişi başına 30 bin TL'lik tesisler kurulduğunu söyleyen Atalar, "2016 yılında 245 tane böyle proje yaptık. Bu yılda 276 tane yaptık. Geçen yıl 7 milyon TL, bu yıl 8 milyon 350 bin TL yatırım yaptık. Bu proje, genç nüfus bulunduğu yerde istihdam edilsin, orada bir üretim gerçekleştirsin amacıyla yapılıyor." açıklamasında bulundu.
"Hayvancılık noktasında sürekli bir çalışmalarımız var"
Atalar, "Hayvancılık noktasında sürekli çalışmalarımız var. Burada özellikle salgınlarla ilgili devamlı mücadele var. Şap başta olmak üzere yıl içerisinde 2 defa kampanya halinde bütün hayvanları şap aşısını tamamlıyoruz. Şu anda yine o dönemdeyiz. Hayvanların hastalığı olmadığı takdirde verimleri yüksek olur. Bunun dışında ırk ıslahı çalışmalarımız var. Hayvancılık devamlı kontrol altında. Üreticimizin yanında bir destekleme modeli ile hayvancılığı geliştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu. (Emrah Deniz, Abdurrahman Tetik-İLKHA)