Kültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde "Uluslararası İntiharı Önleme Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştayda son dönemlerde dünyada ve Türkiye'de yaşanan intihar olayları, sebepleri ve alınması gereken önlemler konuşuldu. Bu kapsamda intihar girişimlerini önlemek ve vatandaşlara destek verilmesi amacıyla oluşturulması planlanan hat anlatıldı.
İntihar girişimlerinde ölüm oranlarının azaltılması amacıyla telefon hattı oluşturulacak. Hattın ucunda uzman psikologlar yer alacak, danışma hattıyla vatandaşlara yardım eli uzatılacağı belirtildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "Hayata Bağlan" ismi verilen proje kapsamında oluşturulacak hatla intiharı düşünen kişilerle uzman psikologların konuşacağını belirtti.
İntihar olaylarının azaltılması için toplumsal bilincin ve farkındalığın yükseltilmesinin önemli olduğunu söyleyen Şahin, "En önemlisi koruyucu, önleyici tedbirdir, özellikle intihar riski olan kişilerin duygusal yönetimi neden intihar etmek istiyor onu önleyecek tedbirler alma üzerine çalışmalarımızı oluşturmak gerekiyor. 'Hayata Bağlan' dediğimiz de 50 yıldır dünyada çalışan bir sistem var. Bizde diyoruz ki, siz değerlisiniz çünkü değersiniz, her biriniz, çok kıymetli ve çok önemlisiniz." dedi.
Şahin, "Uzmanlar 'ilk 3 dakika çok önemli' diyorlar. İnsanlara empati duyulup saygı ortamı içerisinde güven oluştuğu zaman intihar etmekten vazgeçiyor. Bizler kendi yerel modelimizi dünya örnekleriyle birleştirerek onlardan gelen bilgiler doğrultusunda da yerli ve milli modelimizi oluşturarak bir çalışma için buradayız. Bu hatla ilgili kısım da çok ciddi profesyonellik gerektiriyor. Çünkü o ilk 3 dakikadaki bu verilecek destek çok önemli, ciddi bir uzmanlık, psikolojik ve duygusal destek istiyor. Uzmanlarla biz burada bu işin akademik boyutta bilim insanlarıyla beraber çalışıp alt yapısını oluşturacağız." şeklinde konuştu.
Kültür, Toplum ve Aile Derneği Başkanı Dr. Ümmü Gülşen Öztürk ise, hattın numarasının henüz belli olmadığını, hayata bağlayan hattın ucunda uzman psikologların olacağını ve intihar girişimlerinde ilk 3 dakikanın çok önemli olduğunu dile getirdi.
Öztürk, "Şu an için numarası belli değil. 'Hayata Bağlan' diyoruz ismine ama başka bir şey de olabilir. Bu hatta kim cevap verecek bizim için önemli olan o yaptığımız araştırmalarda görüyoruz ki bu hatta hep gönüllüler çalışmış. Devlet ayağıyla yapılmamış hep sivil toplum örgütleriyle yapılmış. Bizde de aynen bir sivil toplum kuruluşunun öncülüğü olarak bizlerle beraber ama telefonu da profesyoneller açacak. Klinik psikologlar, psikoloji üzerine doktora ve master arkadaşlar telefonu açacak ve direkt tedaviye başlamış olacaklar. 24 saat hizmet vermesi çok önemli. Çünkü intiharlar en çok gece saat 10.00, sabah saat 04.00 arasında oluyor." ifadelerini kullandı.
İnsanları intihara sürükleyen nedenleri tespit etmek, intihar oranlarını azaltılmak amacıyla uzmanların bir araya geldiği "Uluslararası İntiharı Önleme Çalıştay"ın sonuç bildirgesinin ise ilerleyen günlerde açıklanacağı bildirildi. (İLKHA)