Mardin'in Nusaybin ilçesinde yaşanan yıkım sonrası yapılan çalışmalar hakkında İLKHA'ya konuşan HÜDA PAR Nusaybin İlçe Başkan Yardımcısı Seyfettin Ağırman, halkın yeterince mağdur olduğunu, daha fazla mağduriyete sebep verilmeden çalışmaların bitirilmesi gerektiğini belirtti.
Ağırman, Nusaybin'de PKK'lilerce açılan çukurların kapatılması ve oluşturulan barikatların kaldırılması için 5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve son olarak geçen yıl 14 Mart'ta ilan edilen yasağın da 25 Temmuz'da kısmi olarak kaldırıldığını hatırlattı.
Sokağa çıkma yasağından sonra ilçede büyük bir yıkımın yaşandığını belirten Ağırman, yaşanan yıkımların neticesinde halkın zor duruma düştüğünü belirtti.
Ağırman, "Şu an kimi aileler kirada, kimi şehir dışında ve kimi aileler de bölünmüş. Bir an önce konutlar bitirilsin ve insanlarımız evlerine kavuşsun. Konut yapım çalışmaları sürüyor. Temennimiz odur ki; kış gelmeden bu çalışmaların bitirilmesidir. İnsanlarımız bir kışı daha bu şekilde geçirirse büyük sıkıntılar yaşayacaklardır." dedi.
"Bir trilyona ihale edilen okulun birçok eksiği var"
Nusaybin'de yaşanan olaylarda 6 mahallenin tamamen yıkıldığını ifade eden Ağırman, yaşanan yıkımlarla beraber eğitimin de büyük bir darbe aldığını söyledi.
Ağırman, "Şu an okulda derslik açısından da personel açısından da büyük sıkıntılar yaşanıyor. Çatışmalarda tahrip olan Süleyman Bölünmez Lisesi onarımı için ihaleye verildi ve bu okulun tadilatı yapılarak yeniden eğitime açıldı. Ancak bizim gördüğümüz ve bildiğimiz kadarıyla bir trilyon TL para harcanmasına rağmen bu okulumuzda bir tadilat yapılmış değil. Örneğin hâlâ kurşun izleri var, camlar ve lavabolar kırık. Bu paranın nereye harcandığını doğrusu biz de merak ediyoruz. Bu konuyu ilçede yapılan diğer çalışmalara da indirgeyebiliriz. Halkımız için yapılan çalışmalarda kul hakkına riayet edilmesini istiyoruz. Söz konusu okulun tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz." dedi.
"İnşaatı devam eden okulların sayısı yetersiz"
Ağırman, şunları söyledi: "Biliyorsunuz, 6 mahallemiz yıkılmıştı. TOKİ'nin bir çalışması var. TOKİ tarafından binaların inşa edildiği alanda ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere sadece 3 okul yapılıyor. Bu da yetersizdir. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde tekli eğitime geçileceği öngörülüyor. Çocuklar artık tek öğün okulla gideceklerinden öğrenciler bu okullara sığmayacaktır. 6 mahallenin öğrencilerini iki üç okula sığdırmak mümkün değildir. Bunun farkına varılmasını ve bu açığın giderilmesini bekliyoruz."
"Uyuşturucuya müptela olan gençlerin tedavi edilmesi gerekir"
Uyuşturucuya müptela olan gençlerin tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Ağırman, özellikle okul önlerinde uyuşturucuya karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.
Ağırman, "Okulların açılmasıyla beraber uyutturucu ile mücadele konusunda konferanslar verildi ama maalesef bu sıkıntılar devam ediyor. Yönetmeliğe göre; okul etrafında sigara, alkol olmaması gerekirken okul çevresinde ki marketlerde bunlar çocuklara satılabiliyor. Okul etrafına kümelenen uyuşturucuya bulaşmış sokak çocuklarının elleriyle gerçekleştirilen faaliyetler çocuklara zarar vermektedir. Okul etrafındaki önlemlerin artırılmasını talep ediyoruz. Uyuşturucu bağımlısı olan çocukların sadece gözaltına alınmaları yetmiyor, bu çocukların ıslah edilmesi tedavi altına alınıp bir daha bu ortama dönmesi engellenmelidir. Bu tür çalışmalar yapılmadıkça, çocukları gözaltına almakla, korkutmakla bu işten vazgeçiremezsiniz. Bu bir çözüm değildir. Eğitim kurumlarımız maalesef bu tür sorun ve aksaklıklarla karşı karşıyadır." dedi.
"Altyapı çalışmalarında doğalgaz çalışması da yapılsın"
Nusaybin'de devam eden altyapı çalışmalarının bölümler halinde değil de Nusaybin'in genelinde yapılıyor olmasının esnafı mağdur ettiğine dikkat çeken Ağırman, kazı çalışmaları nedeniyle caddelerin bozuk olması, tozun fazla olması ve ulaşımda sıkıntı yaşanmasının esnafı mağdur ettiğini söyledi.
Ağırman, "Bazı sivil toplum kuruluşları bu konuyu Kaymakama ilettiler. Bazı tedbirler alındı ama yetersizdir. Nusaybin'den çıkan doğalgaz var, fakat Nusaybin'e verilmeyeceği söyleniyor. Eğer Nusaybin'den çıkıyorsa Nusaybin'e verilmesini istiyoruz. Altyapı çalışmaları dahilinde doğalgaz çalışması da yapılsın. Sonradan yapılarak ikinci bir masraf neden göze alınsın ki... Bu israf olur. Dolayısıyla doğalgaz çalışmalarının altyapı çalışmalarıyla yapılmasını umuyoruz. İnşallah yetkililer bu konuda duyarlı olur. Nusaybin'in buna ihtiyacı var. Özelikle ilçenin 6 mahallesi yıkılmışken, bu işin daha kolay yapılabileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.
"Masrafların yerinde ve zamanında harcanmasına dikkat edilsin"
Ağırman son olarak şunları söyledi: "Nusaybin'de çalışma yapan bütün yetkililere sesleniyorum! Halkımız mağdur olmuştur. Çalışmalarınızda bunu da göz önünde bulundurun ve bir an önce bu mağduriyetin giderilmesi için gereken ne ise yapılsın. Ayrıca yapılan çalışmalarda gerek konut, gerek altyapı, gerekse de eğitim konusunda, binaların tadilatı konusunda masrafların yerinde ve zamanında harcanmasına dikkat edilmesini istiyoruz. Bu halkın hakkıdır, kimsenin bunu göz ardı etmesine razı değiliz."
Nusaybin'de ne olmuştu?
İlçede gerek PKK'lilerin tuzakladığı el yapımı patlayıcıların infilak etmesi, gerekse de bulundukları bölgelerin ağır silahlarla vurulması nedeniyle yaklaşık 30 bin ev tamamen yıkılmıştı.
Hatırlanacağı üzere Nusaybin operasyonunun en tepesindeki 2'inci Ordu Komutanı Orgeneral Âdem Huduti, 7'inci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Tugay Komutanı Salih Kırhan 'FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklanmıştı.
Şiddetli çatışmalarda evleri ağır hasar gören vatandaşlar için ise Abdülkadir Paşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir mahallelerinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 4 bin 600 konutun yapımına başlandı ancak bu konutlar henüz tamamlanıp sahiplerine teslim edilmedi. (M. Salih Keskin, Cihat Şayık - İLKHA)