Siirt'in en eski ve tarihi çarsı olan kasaplar çarşı esnafının, uzun zamandır hırsızlarla başları dertte. Çoğu esnafın iş yerine defalarca hırsızlar dadanırken esnaf, yetkilileri gereken önlemleri almamakla suçladı.

Yaklaşık 15 yıldır kasaplar çarşısında esnaf olduğunu söyleyen Abdulğaffar Kaymaz, dün sabah 6.30 civarında hırsızlar tarafından iş yerinin kapı kilidi kırılıp yaklaşık 3-4 milyar civarında malının çalındığını söyledi.

Bu hırsızlık olaylarının ilk defa yaşanmadığını, çarşıda bulunan bir çok esnafın başına aynı olayların geldiğini ve yetkililerden kasaplar çarşısına güvenlik kameraları takılmasını isteyen Kaymaz, "Sayın Vali ve Emniyet Müdüründen isteğim burası için bir önlem alınması ve güvenlik kameralarının takılmasıdır. Vergimizi veriyoruz; hiç olmazsa bir güvencemiz olsun. Dün akşam saat 06.00'da iş yerimi kapatıp eve gittim sabah 08.00'da iş yerimi açmaya geldiğimde dükkanda hiçbir şey kalmamıştı. Bütün malzemelerimi götürmüşler. Bu olay yüzünden ne vergimizi ne de sigortamızı yatırabiliyoruz. Zaten kriz var; işimizde yok. Malzemeleri de borçla alıyoruz. Büyük marketlerde bize iş bırakmamış. Bir de bunun üstüne her gün yaşanan hırsızlıklardan dolayı ne yapacağımızı şaşırmışız." dedi.

Şeref Koyuncu da 45 yıldır Kasaplar Çarşısı'nda esnaflık yaptığını, sık sık hırsızlık vakalarına şahit olduklarını ifade etti.

Koyuncu, Hırsızlar istediği dükkanı açıp soyuyor ve hiçbir şey yapılamıyor. Burada sabahtan akşama kadar siftahsız oturuyoruz yine de gidip vergimizi BAĞ-KUR'umuzu ödüyoruz. Gün gelmiş paramız olmamış gidip vade alıp vergimizi ödemişiz. Bu saçmalığa bir son versinler. Hakikaten eğer devlet aciz ise biz de vergimizi başka bir adama verelim gelsin bizi korusun." şeklinde konuştu.

Lokman Kay isimli esnaf ise "Yıllardır bu çarşıda hırsızlık vukuatları oluyor ve hiçbir yetkili bu duruma bir el atmıyor. Bütün vekillere sesleniyorum: Niye seçim zamanında halkımızdan oy istemesini biliyorsunuz da neden sorunlarımıza bir çözüm bulamıyorsunuz? Esnaf olarak hepimiz mağduruz. Dükkanımızı açıp siftahsız kapatıyoruz. Hırsızlar her gün ya benim yada komşumun dükkanına giriyorlar. Polis gelir bir ifade alır, olay yeri inceleme gelir işini yapar, gider ama hiçbir sonuç yok. Hırsızlar yakalanır ertesi gün serbest bırakılır!  Bazı esnaflar mağdurken suçlu durumuna düşüyor. İktidar partisi isterse bu sorun çözülür." dedi.

"İsteğimiz çarşıya güvenlik kameraları takılması ve güvenliğinin sağlanması"

Hırsızların korkusundan artık marketine istediği eşyayı koyamadığını, daha geçenlerde 250 kilogram ağırlığındaki kasasının çalındığını dile getiren İlhami Ayyıldız, "50 seneden beri bu çarşıda esnafım. Hırsızların benim dükkânıma 8'inci girişi. Hükümetin bu çarşıya bir çözüm, bir kamera takması lazım. Ben 60 yıldan beri buradayım. En eski esnaflardan biriyim. Zaten eski kasaplar çarşısında bir tek market var o da burasıdır ama bu hükümet, hırsızlık olaylarına bir çözüm bulamıyor. Birlikte bir çözüm bulalım. Hükümet buraya bir iki kamera taksın. Hırsızlar yakalanıyor ama çözüm değil ki malımız gidiyor.

Murat Aldemir de bütün yetkililere sıkıntılarını söylemeleri ve dilekçe yazmalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını kaydetti. (Murat Orhan- İLKHA)