Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK tarafından açılan çukurların kapatılması, oluşturulan barikatların kaldırılması için ilçe genelinde 134 gün süren operasyonların ardından hayat normalleşmeye başladı.
Yasak süresince ilçedeki ev ve iş yerlerinin yanı sıra eğitim kurumları da büyük hasarlar gördü. İlçede 9 okul binası tamamen yıkılırken, büyük hasar gören 15 okul ise yapılan tadilatın ardından eğitim-öğretime açıldı. Evleri yıkılan vatandaşlar için TOKİ tarafından yapılan yeni yerleşim alanında 3 okul inşa ediliyor.
İlçede yaşanan olaylarda yetişkinler kadar çocuklar da olumsuz etkilendi ancak yaşanan mağduriyete rağmen telafi eğitimine giden öğrenciler, umutlarını yitirmeyerek büyük başarı elde ettiler.
Nusaybin İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit Çetin, yaşanan olayların eğitimin 3 yıl aksamasına sebep olduğunu söyledi.
Çetin, ilçedeki 6 öğrencinin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında geçen yıl yapılan ikinci dönem merkezi ortak sınavında soruların tamamını doğru yanıtlayarak Türkiye birincileri arasında yer aldığını söyledi.
Çetin, "Nusaybin bir terör sürecini yaşadı. Terör süreci yasak süresinden biraz daha geniş kapsamda oldu. Yasaklarda tamamen yıkılan okul sayımız 9'dur. Aslında 24 okulumuz yakıldı fakat biz bunların çoğunu eğitim-öğretime aksaklık verilmeden onardık. Tamamen yıkılan 9 binamız oldu. Onların yerine yapılacak binalar için bakanlığımız ile irtibattayız. İnşallah onlardan daha fazlasını Nusaybin'e getirecekleri kanaatindeyiz. Şu anda TOKİ'nin yaptığı konutlar arasında 3 okulumuz var ve bu okullar yılbaşına yani ikinci dönem, en geç diğer seneye hazır olacak şekilde yükseliyor." dedi.
"Eğitimin 3 yıl aksamasına sebep oldular"
PKK'nin sadece okulları yıkmakla kalmayıp, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin 3 yıl aksamasına da neden olduğunu dile getiren Çetin, "Çünkü yasaktan önce de şu anda yıkılmış olan mahallelerimizde öğrencilerimiz okula gidiş gelişlerde büyük sıkıntılar yaşıyordu ve eğitimden uzak kaldılar. Yasak sürecinde okullarımız tamamen kapalı olduğu için telafi eğitim yapmak zorunda kaldık. Bu konuda bakanlığımız ve il milli eğitim müdürlüğümüzün gerçekten çok büyük destekleri ve emekleri oldu ve oradan aldığımız eğitimle başarı elde ettik. Ortaokulları TEOG sıralamasında 2'nci sıraya girdi." ifadelerini kulandı.
Operasyonların sona ermesi ve yasağın kaldırılmasının ardından yeniden göreve başladıklarını anlatan Çetin, şunları söyledi:
"Yasaklardan sonra göreve başladık ve toplumsal hastalıklar anlamında sadece terör değil, terörün hâkim olduğu veya boşluğun olduğu beldelerde başka hastalıklar da doğuyor. Örneğin madde bağımlılığı... Gizli saklı diyebileceğimiz kirli işlere bulaşan gençler anlamında büyük faaliyetimiz oluyor. İlçe Kaymakamımız Sayın Ergün Baysal ve il mili eğitim müdürlüğünün desteği, Nusaybin'e özel ilgisi ile bu anlamda çaba içerisindeyiz. Belediyemize bağlı Mitani Kültür Merkezini en çok kullanan kurumuz. Halk Eğitim Merkezimizi çok iyi kullanıyoruz. Okullarımızı geziyoruz, öğretmenlerimizi ve okul idarecilerimizi yalnız bırakmıyoruz. Yer yer öğrencilerimizle dahi fırsat buldukça moral motivasyon anlamında bir araya gelmeye çalışıyoruz. En büyük hedefimiz; ilk önce terörsüz bir toplum, ondan sonra eğitimle yükselen ve çağı yakalayan bir toplum elde etmektir. Yani terörün olduğu yerde eğitim hakkıyla yapılamamaktadır."
"Başarı seviyemiz her geçen gün yükseliyor"
İlçedeki eğitim seviyesinin her geçen gün daha da yükseldiğine değinen Çetin, "İlçemizde 6 öğrencimiz TEOG anlamında Türkiye birincisi çıktı. Üniversiteye 162'nci sıradan yerleşen kız imam hatip lisesi öğrencimiz oldu. Belediyenin destekleri çok önemlidir. Kaymakamımız bu imkânı bize verdi. Okullarımızın yıkanmasından bahçe düzenine kadar yani sanki milli eğitim belediyenin bir birimiymiş gibi ilgi görüyoruz. Bu bizi güçlü kılıyor. Bu anlamda da okullarımız ihya oluyor. Tabi ki fiziki yapı ve şartlar yerine getirildikten sonra eğitim daha kolay bir şekilde Allah'ın izniyle ilerliyor." şeklinde konuştu.
"Okullarımızdaki donanım eksikliğini gideriyoruz"
"Eğitim ve öğretimin fiziki yapılarından sonra donanım çok önemlidir." diyen Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: "Donanım anlamında tüm okulumuzun da ne eksiği varsa biz ortalama her ay okullarımızın ihtiyaç listesini alıyoruz. Bunları hem il milli eğitime hem Ankara'ya hem de mülki amir olarak da kaymakamımıza iletiyoruz. Donanım anlamında imkânlarımızın gerçekten iyiye gittiğinin kanaatindeyiz." (M. Salih Keskin, Cihat Şayık - İLKHA)