GAZİANTEP/HATAY - (AA) Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısında yaralanan ve yanında kimsesi olmadan Türkiye'ye getirilen 2,5 yaşındaki Reda Ali, Kızılay`ın girişimiyle Suriye'deki ailesine kavuştu. Reda ve aylarca oğlunun izini süren babası Ali Muhammed, 6 aylık hasretlerini sınırın sıfır noktasında birbirlerine gözyaşları içerisinde sarılarak dindirdi.

ÖNCE TEDAVİ EDİLDİ ARDINDAN AİLE ARAŞTIRILDI

Esed rejiminin İdlib'de nisan ayında gerçekleştirdiği, yüzlerce insanın ölümüne sebep olan kimyasal silah saldırısı, Suriyeli Reda Ali'nin de hayatının darmadağın olmasına sebep oldu. İdlib'deki saldırılarda annesini kaybeden ve kendisi de yaralanan 2,5 yaşındaki Reda Ali, Türkiye'den gönderilen ambulansla Hatay'daki Reyhanlı Devlet Hastanesine getirildi. Burada ilk müdahalesi yapılan Reda, ardından Şehitkâmil Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Tüm bu süreçlerde yanında kimsesi bulunmayan Reda, doktorların yoğun çabasıyla yaklaşık bir ay süren tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Reda, mayıs ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gaziantep İl Müdürlüğü bünyesindeki Çocuk Evleri Sitesi'nde geçici koruma altına alındı. Yetkililer, bir yandan da Reda'nın Suriye'de bir ailesi olup olmadığını araştırmaya başladı.

YETKİLİLERİN ARAŞTIRMALARI, OLUMLU SONUÇ VERDİ

Reda'nın ailesini bulmak üzere bir taraftan Kızılay`ın Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile yürüttüğü girişimler diğer yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin araştırmaları, olumlu sonuç verdi. Bu süreçte yaşananları anlatan Kızılay`ın uzman personelinden Yasmina Peker, İdlib'deki saldırılarda yaklaşık bin 500 kişinin, bulundukları yerden başka bölgelere kaçtığına, bu sırada çok sayıda kişinin yaralandığına veya yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Peker, "Reda'nın annesi bu saldırılarda ne yazık ki vefat etti. Babası o esnada diğer çocuklarıyla olduğu için Reda ambulansla tek başına, pek çok başka çocuk ve yetişkinle beraber Türkiye'ye geçiş yaptı. Gaziantep'te tedavi altına alınan Reda, sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca koruma altına alındı. Bu esnada hem Uluslararası Kızılhaç Komitesiyle hem de başka yerel ve uluslararası sivil toplum örgütleri ile iletişim halindeydik." bilgisini paylaştı.