FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'nde 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılanmasına bugün başlanıyor.

Haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki duruşma salonunda başlanacak.

Aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 2'si polis, 21'i rütbeli olmak üzere 23'ü tutuklu 67 sanık, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yargılanacak.

İddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal edilmesine teşebbüs eden ve aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı, yine o tarihte Edirne Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olup İstanbul Emniyet Müdürlüğü binası çevresinde bulunduğu tespit edilen emniyet müdürü İsmail Uğuz'un yanı sıra yarbaylar Osman Akkaya ve Fatih Sönmez'in de bulunduğu 23 rütbeli asker ile 44 er "sanık" sıfatıyla bulunuyor.

Aralarında İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın da bulunduğu 74 kişinin "müşteki" ve 14 kişinin "mağdur" sıfatıyla yer aldığı iddianamede, darbe girişimi sırasında rütbeli askeri personel sanık Ömer Kalın'ın kullandığı tankı, duran araçların ve vatandaşların üzerine sürmesi sonucu Hüseyin Kısa, Muhammet Aksu, Mehmet Şefik Şefkatlioğlu ve Türkmen Tekin'in şehit oldukları anlatılıyor.

Ahmet Kocabay'ın da sanık Yarbay Fatih Sönmez tarafından silahla vurularak şehit edildiği belirtilen iddianamede, her iki bölgede çıkan olaylarda 30 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

Hatırlanacağı üzere, İstanbul eski Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı, Vatan Caddesi'ne gelen bir tank içerisinde, sivil polisler tarafından üzerinde asker üniformasıyla yakalanarak gözaltına alınmıştı. Aynacı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü detaylı olarak bildiği iddiasıyla ele geçirmek isteyen askerler arasında bulundu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü ele geçirmek isteyen askerlere yardımcı olduğu öne sürülen Aynacı, Gezi olayları sırasında güvenlik şube müdürüydü. Aynacı, 1 Kasım 2014'te FETÖ nedeniyle meslekten ihraç edilmiş, açtığı dava sonucunda mesleğe geri dönmüş ancak kendisine yeni görev verilmemişti. (İLKHA)