Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin 1 Kasım'da görevi bırakacağına dair konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Barzani görev süresini uzatmak için yanlış yaptı. Kendi geleceği ile ilgili kararları kendisi verir." dedi.

Rudaw'ın geçtiği habere göre, IKBY Parlamentosu Başkan Yardımcısı Cafer İbrahim Eminki'nin, Barzani'nin bugün parlamentoya bir mektup gönderdiğini söylediğini bildirdi.

Barzani'nin parlamentoya gönderdiği mektupta başkanlık yetkilerinin parlamento ve IKBY hükümeti arasında dağıtılmasını önerdiği belirtildi.

Resmi temaslarda bulunmak için Umman'ın başkenti Maskat'ta bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Son haftalarda, özelllikle de son iki hafta içinde Barzani'nin istifa edeceği ve görevi bırakacağı yönünde birçok haber çıktı. Farklı ülkeler üzerinden de bu bilgiler geldi. Aynı şekilde Kuzey Irak'taki yetkililerden de geldi ama bugüne kadar somut birşey görmedik. Esasen Barzani, kendi başkanlığını daha da uzatmak için bu yanlışın içine girdi. Biz bunu biliyoruz. Hatta seçim yasasını meclise uzun zaman getirmek istemedi çünkü diğer partiler başkanlık süresini görüşmek istiyorlardı. Ancak kendisi bunu hiçbir zaman arzu etmedi. Belki böylesine hayati bir hatadan sonra yürütemeyeceğini düşünmüş olabilir. Şimdi varsayımlar üzerinden konuşmamız doğru değil. Onların içişlerine de karışmamız doğru değil. Ama çok ciddi bir hata yaparak oradaki Kürtleri dağıttı. Bundan en çok zarar gören yine Irak'taki Kürt kardeşlerimiz oldu. Referandumun hata olduğunu söyledik. Ne içerde ne de dışarda onu destekleyen yoktu ancak Barzani kendi akıl hocalarını dinledi. Barzani, kendi geleceğiyle ilgili kararı kendisi verir."

Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan bir yetkili ise Barzani'nin 1 Kasım'da görevi bırakacağını söyledi. (İLKHA)