İlki Bakü'de düzenlenen "Marka Şehir Bitlis" temalı Uluslararası Mühendislik, Fen Bilimleri, Eğitim ve Teknoloji Konferansının (IMESET'17 Bitlis) ikincisi dünyanın farklı ülkelerinde gelen bilim adamlarının katılımıyla Bitlis'te düzenlendi.
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öncülüğünde, Eren Üniversitesinin Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, New York Üniversitesinden Prof. Dr. Eric Thoma, Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, dünyanın farklı ülkelerinde gelen bilim adamlarının yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.
Açılış konuşmasında konferansın gelişim sürecini anlatan Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, IMESET'17'nin dünyanın çeşitli yerlerinden insanları bir araya getirdiğini ve Bitlis Eren Üniversitesinin en büyük etkinliği olduğunu ifade ederek, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen bilim insanlarını üniversitede ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, "Üniversitelerin öncelikli işi eğitim öğretim olarak görülür. Bilimsel araştırmalar üniversitelerin büyük zamanını alır, bunun da böyle olması gerekiyor. Bilimsel araştırmaların sonuçları ya makale olarak dergilerde yer alır ya da böyle önemli etkinliklerde sunulur. Yerel olan bilgiler buraya geldiği zaman küreselleşir ve insanlığın hizmetine açılır. Üniversitelerin önemli fonksiyonlarından biri de yörenin, ilin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve taleplerini karşılamak; sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerine öncülük etmektir." dedi.
Böylesi yapılan bir konferansın önemli olduğuna dikkat çeken Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu ise Bitlis'in tarihi ve kültürüyle kadim bir kent olduğunu belirtti.
Ustaoğlu, şunları söyledi: "Yaşayan bir şehir' bilinciyle bizlere gülümseyen bu şehre dikkatle bakmalıyız. Bir taraftan tarihimize ışık tutan Selçuklu mezarlarını anımsamak, diğer taraftan maviliğiyle gökyüzünü kıskandıran Van gölünü temaşa etmek, bu kenti bağrına basan ve bu kentin bağrına bastığı büyük ve ulvi şahsiyetlere; Alparslanlara, Bediüzzaman Said-i Nursilere kulak vermek. Nasıl ki bir insanı ayakta tutan ve yaşatan şey ruh ise; bir şehri ayakta tutan şey de tarihi, kültürü ve değerleridir. Bu değerlere sahip çıkmak, onları korumak ve bu kenti hak ettiği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bu anlamda, bu şehrin hizmetkârı olarak, Bitlis'in 'marka bir şehir' olması yolunda her türlü gayret ve çalışmaların, takipçisi ve destekçisi olacağımızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum."
Program iki gün boyunca 7 farklı salonda yapılacak konferans ve çalıştay ile devam edecek. Konuşmaların ardında profesörlere plaket takdimi yapıldı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)