Batman Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batman Üniversitesi, Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Batman Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 25-27 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak "Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı" başladı.

Batman Üniversitesi merkez kampüsünde yapılan çalıştaya; Batman Valisi Ahmet Deniz, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, 23 tarım il müdürlüğü, 16 üniversite, 8 araştırma ve enstitü, 3 TİGEM işletmesi, 2 tarımsal araştırma ve yayım merkezi, 7 ilçe kaymakamlığı yetkilileri ile muhtarlar ve STK temsilcileri katıldı.

Programda; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Muzaffer Özkan, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Çığ, TAGEM Daire Başkanı Dr. Bülent Sönmez, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Daire Başkanı İbrahim Özdemir, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş ve Vali Ahmet Deniz birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda çalıştaydaki amacın; anız yangınlarının dağılımının tespit edilerek önlenmesi için uygulanan tedbirler ile alınabilecek ilave tedbirlerin belirlenip, anız yangınlarının neden ve sonuçları ile çevre ve sağlık sorunlarına yönelik farkındalık oluşturularak, bu yangınların önlenmesi olduğunu belirtildi.

Burada yaptığı konuşmada Batman'da anız yangınlarının önlenmesinde büyük bir mesafe kat ettiklerini söyleyen Vali Ahmet Deniz, "Hâlâ anız yangınlarıyla mücadele ediyor olmamız aslında üzücü bir şey. Bu devirde artık bu konuşulmaması lazım. Geçen yıl göreve başladığımda, Batman'a geldiğim ilk aylardan itibaren bir şokla karşılaştık. Çevre, insan sağlığı açısından, eko sistemi bozması açısından bir dumanla karşılaştık. Çevre illerden de duman gelmesiyle Batman'ın üzeri tamamen sağlıksız bir şehir görünümdeydi." dedi.

"Türkiye'de yazılan cezaların yüzde 20'sini Batman olarak biz yazmışız"

Geçen yıldan bu yana yoğun bir şekilde anız ile ilgili ciddi bir mücadele yürüttüklerini vurgulayan Deniz, "Çiftçilerimizi bilinçlendirme açısından, kamuoyunu bilgilendirme açısından tüm kurumlarımızla topa girdik ve kanunları sert uygulamaya başladık, doğrusu da buydu. Dünyada, Avrupa'da anız yakmayla ilgili böyle bir şeye kimse cesaret edemez. Bu sadece bizim problemimiz ama bunu bitirmemiz lazım. Birçok şeyle mücadele ettiğimiz gibi bunda da mücadele etmemiz lazım. Birçok mesafe aldık. Türkiye'de yazılan cezaların yüzde 20'sini Batman olarak biz yazmışız. Bu yıl 3-5 anıza müdahale ettik. Önümüzdeki sene hiç olmayacak. Maalesef çevre illerden bize sirayet ediyor. Anız yakanlarla ilgili Bakanlığa gelir desteğinin kesilmesini talep ettim. Eğer herkes üzerine düşen görevi yaparsa mesafe alınıyor. Biz ciddi mesafe aldık, ama bunu sıfırlayacağız. İnşallah çalıştayda güzel neticeler çıkar. Artık ülkemizde anız yangınlarının konuşulmadığı yıllar olur." diye konuştu.

Konuşmaların ardından 3 gün boyunca devam edecek çalıştayda çalışma grupları oluşturulup anız yangınlarının önlenmesine yönelik katılımcılar fikir ve önerilerini sunacak.

"Çalıştay anızın önlenmesine büyük katkı sağlayacaktır"

Katılımcı olarak katıldığı çalıştayla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, Batman'da ilk defa böylesi bir çalıştayın yapıldığını ve bunun önemli olduğunu aktardı.

Güneş, "Batman'da bir ilk olması hasebiyle bu çalıştayı çok olumlu bir şekilde karşılıyoruz. Bu çalıştayın Batman'a çok katkısının olacağını düşünüyorum. İnşallah bu çalıştay ileriki zamanlarda anızın yok olmasına vesile olacaktır. Anızdan milletimiz çok muzdariptirler. Özellikle yaşlılarımız, KOAH hastalarımız, akciğer hastalarımız, astım hastaları, çocuklar anız yangınlarından çıkan dumandan çok sıkıntılar çekmektedirler. Bu yıl geçen yıla oranla biraz azalmış, inşallah 2018 yılı anızın yok olmasına vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)