ANKARA - (AA) Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in ABD'den iadesini engelleyecek bir belge, prosedür, eksiklik kalmadığını belirterek, "Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz." dedi.
Gül, Ankara Hakimevi'nde yargı muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Adalet Bakanı Gül, FETÖ lideri Gülen'in iadesiyle ilgili bir soru üzerine, ABD'ye bugüne kadar beş iade dosyası gönderildiğini bildirdi. Dosyaların mahkemeye intikallerinin beklendiğini söyleyen Gül, "olası nedenin" iade için yeterli olduğunu vurguladı.
Gülen'in darbe girişimine yönelik talimatının olduğunun kesinlik kazandığını belirten Gül, ABD'den "İade etmiyoruz" yönünde de bir cevap gelmediğini hatırlattı.
"Artık iade bekliyoruz"
Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD ziyareti olduğunda da konunun gündeme gelebileceğini anlatan Gül, şunları kaydetti:
"İade için 'Şöyle bir belgeye, yazışmaya ihtiyacımız var, bunu verirseniz ondan sonra mahkemeye göndeririz' diye bir şey yok. Zorunluluk anlamında iade için gerekli başka bir belge kalmamıştır. İadeyi engelleyecek bir belge, prosedür, eksiklik kalmamıştır. Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz."
FETÖ elebaşı Gülen'in vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmayacağının sorulması üzerine Gül, İçişleri Bakanlığının talebi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla vatandaşlıktan çıkarma olabileceğini dile getirdi.
Türkiye ile ABD'nin vizeleri karşılıklı askıya almasının ardından ABD'den gelen bir heyetin Türkiye'de görüşmeler yaptığının hatırlatılması üzerine Gül, görüşmeler sonrasında ortak çalışma grubu kurulması yönünde bir mutabakat olduğunu belirtti.
Tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'la ilgili ABD'ye soruşturma öncesinde bilgi verilip verilmediğinin sorulması üzerine Gül, heyetlar arası görüşmede adli yardımlaşma kapsamında olabilecek bilgilendirmelerin yapıldığını ancak öncesinde herhangi bir bilgi verilmediğini bildirdi.
"Ödül almadan birkaç gün önce ödül grubuna teşekkür yazıyor"
FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanan eski YARSAV Başkanı Murat Arslan'a, Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Yargıçlar ve Savcılar Birliği tarafından Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü verildiğinin anımsatılması üzerine Gül, "Genel olarak söylüyorum, bazıları Türkiye`de kendi taşeron örgütlerine yaptıramadığı şeyleri, vekalet savaşını asalete çevirme anlamında Türkiye`ye yönelik düşmanlığını ya da tehdidini sürdürmek istiyor. Dolayısıyla bunlar ödül verdikleri kişiyle ilgili bunun bir örgütün elemanı olduğunu bilmeyecek durumda değiller. Nitekim o kişi, ödül almadan birkaç gün önce ödül grubuna teşekkür yazıyor, ödül alacağını da biliyor." ifadelerini kullandı.
Tutuklu sayıları
FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu sayılarının sorulması üzerine Gül, 49 bin 697 kişinin tutuklu bulunduğunu bildirdi.
Darbe yargılamaları kapsamında 5 bin 230 tutuklu olduğunu ifade eden Gül, darbe yargılamalarındaki kovuşturma dosya sayısının 351'e ulaştığını dile getirdi.
FETÖ'den 8 bin 997 şüpheli hakkında yakalama kararı verildiğini aktaran Gül, 5 bin 911 kişiyle ilgili de takipsizlik kararının bulunduğunu belirtti.
"Telefon dokunulmazlığını da yeni görmüş oldum"
Tutuklu ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un telefonunun ABD tarafından istendiği yönünde haberlerin hatırlatılması üzerine Gül, şunları kaydetti:
"Öyle bir yazı geldi. Bu yazıyı da soruşturmayı yapan savcılık makamına gönderdik. Onların vereceği bir karardır. Şunu söylüyor, 'Telefon her ne kadar şahsın olsa da bizim işler için kullanıyor.' O zaman 'Her ne kadar Türk vatandaşıysa da bizim işler için kullanılıyor onu da verin' gibi bir noktaya, telefondan başlayıp adama kadar gidecek bir şey olacak. Böyle bir telefon dokunulmazlığını da yeni görmüş oldum."
"Somut bir talebimiz olacak"
FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün Almanya'da bulunduğuna yönelik iddialarla ilgili bir soru üzerine Gül, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile yaptığı görüşmede konunun gündeme geldiğini ifade etti.
Almanya'dan bir geri dönüş olmadığını bildiren Gül, Öksüz'ün bir evinin olduğuna yönelik çıkan haberleri hatırlattı.
Adalet Bakanı Gül, "Birkaç gün önce bir evinin olduğu yönünde bir haber çıktı. Bir ev resmi konularak 'Burada yaşıyor' şeklinde haber çıkınca arkadaşlarımız üzerinde çalışmaya başladı. Bununla ilgili somut bir talebimiz olacak." bilgisini paylaştı.
Gül, Almanya'dan terörle mücadele konusunda gerekli iş birliğini ve olumlu destek göremediklerini vurguladı.
"Somutlaşan bir durum yok"
Aile arabuluculuğuyla ilgili bir soru üzerine Gül, bu konunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla değerlendirildiğini söyledi.
Uyuşmazlıkların mahkeme kapılarında çözülmesi yerine tarafların tekrar müzakere etmesine olanak sağlanmak yönünde düşünceleri olduğunu aktaran Gül, "Sanki 'Nikah kıyanlar arabulucu da olabilecek' şekline çevriliyor, böyle bir şey yok." ifadesini kullandı.
Gül, aile hukukunu, aile müessesini ayakta tutmaya yönelik çalışmaların bulunduğunu dile getirdi.
Konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü, dünyadaki uygulamalara bakıldığını bildiren Gül, henüz somutlaşan bir durum olmadığını belirtti.
"Bin 461 kişi tahliye edildi"
FETÖ soruşturmaları ve yargıya güven konusuyla ilgili bir soru üzerine Gül, adaletin dünyanın dengesini, devletlerin temelini oluşturan en mukaddes prensip olduğunu söyledi.
Hakim ve savcıların büyük fedakarlıkla çalıştığını vurgulayan Gül, yargı üzerine haksız ve ağır eleştirilerin yapıldığını dile getirdi.
Adalet Bakanı Gül, "Darbe yargılamalarında bin 461 kişi tahliye edilmiş. Fiili darbe yargılamalarında 85 kişi beraat etmiş. 707 kişi FETÖ yargılamalarında beraat etmiş. Yani mahkemeler, savcılıklar bu konularda, adaletli karar veriyorlar. Delilleri toparlıyorlar, deliller sonrasında beraat edecek kişi beraat ediyor." diye konuştu.