Bingöl Üniversitesi Enstitüler binası konferans salonunda, Bingöl üniversitesi Felsefe Bölümü ve Türk Felsefe Derneğinin, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca yürüttüğü ortak proje kapsamında, "Küreselleşme karşısında gençlerimiz, şahsiyetin inşa edilmesi" paneli düzenlendi.
Panelin moderatörlüğünü Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak yaparken, konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, yine Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Köz, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Çiçek, Bingöl Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahabettin Yalçın ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Enes Kala katıldı.
"Gençler bizim hazinemizdir"
Katılımın yoğun olduğu panelin açılış konuşmasını Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çaldak yaptı. Çaldak konuşmasında, "Günümüzde akıl ve kalbi birlikte inşa etmenin yolunu bulmalıyız. Gençliğin inşası için, kalbin ihyası gerek. Gençlerin inşası denen şey, önce kendini kaybetmemektir, değer bulmaktır. Ruh, kalp, akıl ve vicdan dörtlüsü içerisinde eğer doğru bir mantık örgüsü içerisinde hareket ederse, gerçekten bir gençlik olur, aksi halde şimdiki gençliğimiz heba olabilir. Gençler bizim hazinemizdir. Hazinelerimizi iyi korumalı ve iyi yetiştirmeliyiz." dedi.
Moderatörlüğünü Bingöl Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'ın yaptığı panelin açılış konuşmasından sonra, söz alan Çapak, dünya karşısında bir gençliğin ve küreselleşen dünya karşısında da gençliğin bir duruşu olduğunu belirti.
"Acaba küresel dünya gençliği yutuyor mu? Ya da gençlik küresel dünya karşısında gençliğini inşa edip varlığını sürdürebiliyor mu?" diyen soran Çapak, "Esas olan şey hepimizin bildiği gibi gençliği güzel bir şekilde gerçekleştirmek, inşa etmek, yetiştirmek, değer veren, vatana, millete saygılı bir gençlik yetiştirmektir. Bu noktada kurumlar olarak, eğitmenler olarak, öğretim üyeleri olarak hepimizin çabası var. Eğer gençlerimizi iyi bir şekilde yetiştirebilirsek memleketimiz rahat edecek, ülkemiz rahat edecek ve hem bu dünyada hem de öbür dünyada rahat etmiş olacağız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, küreselleşmenin olumsuz yönlerini ele aldığı konuşmasında, şunları kaydetti: "Dertli insan penceresiz ev gibidir! Siz onunla sohbet ettikçe, onun dünyasına pencereler açarsınız" diyerek küreselleşmenin insanlığı yalnızlığa mahkûm ettiğine vurgu yaptı. Küreselleşmenin insanlar arasındaki uçurumu arttırdığını ifade eden Korlaelçi, "Dünyadaki en zengin 8 kişinin geliri, dünya nüfusunun 3.6 milyarlık kısmının gelirine eşdeğerdir." dedi.
Panelde ikinci konuşmacı olan Prof. Dr. Hasan Çiçek ise, küreselleşmenin getirdiği sorunları anlatarak, Mevlana'dan bazı örnekler verdi.
Küreselleşmenin olumlu yönlerini ele alan Prof. Dr. İsmail Köz ise "Küreselleşme, insanın iyiye gitmesi için yönetilen bir süreçtir; ancak Batı küreselleşme idealinde samimi değildir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler ve İslam ülkeleri küreselleşmenin hep olumsuz yönlerini yaşadı. Kendisiyle uyumlu çevreyle uyumlu insan, kişilikli insandır." dedi.
Yrd. Doç. Dr. M. Enes Kala da, "Beşeriyet, insan ve şahsiyet kavramları üzerinde durdu. İnsanın toplumsal ilişkilerini anlatan Kala, "insan, kendi saçından tutup kendini kaldıramaz. Bir şeyin iyi olması, onun doğru, hak ve adalet üzerine olmasıdır. İnsan, neden insan olmak zorundadır? Mutlu insan olmak için, insan olmak gerekir ve insanı merkeze almamız gerekir." şeklinde konuştu.
Panelde son olarak söz alan Prof. Dr. Şahabettin Yalçın da küreselleşme karşısında modernizm kavramına vurgu yaptı.
Panele; Vali Ali Mantı, İl Emniyet Müdürü, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, diğer kamu kurum amirleri, üniversitenin akademik ve idari birimlerinde çalışan personel ve öğrenciler katıldı.
Panel, dinleyicilerden gelen sorulara verilen cevaplarla sona erdi. (İLKHA)