Diyarbakırlı taş oymacılığı sanatçısı Fesih Gündoğar, kenti temsil eden önemli sembollerini taşlara işleyerek sanata dönüştürüyor.
14 yaşında merakla başladığı taş oymacılığına ileriki dönemlerde de devam eden Gündoğar, merkez Sur ilçesini sokak sokak gezerek 21 yıl 21 günde tamamladığı maket, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor.
İlkokul mezunu olan Gündoğar, hiçbir eğitim ve hiç kimseden destek almadan yaptığı cam fanus içinde bulunan "Sur içi" maketi profesyonel sanatçılara taş çıkarır nitelikte.
Bir yıldan beri Surları, camileri, kiliseleri, evleri, cadde ve sokaklarıyla Suriçi'nin bire bir aynısını taşlara işleyerek sanat eserine çevirdiği eserlerini yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı olan Gazi Caddesi'nde açtığı dükkânında sergileyerek hem ticaretini yapıyor hem de Diyarbakır'ın tanıtımına katkı sunuyor.
İlk yaptığı maketle ilgili bilgi veren Gündoğar, "İlk önce 1984'te, 7-8 taşı yuvarlak halde yan yana getirdim. Ondan sonra üste bırakmak için bir minare yapmak istedim. Sonrasında bir cami yapayım, minareyi de üstüne bırakırım dedim. Yaptım güzel oldu. 85'te bir tane daha yaptım. O şekilde devam ettim. 90-93'te kervansaray maketi yaptım. Belediye de görünce turizm bölümünde çalışmamı istedi. Gidip çalıştım. Onda sonra Diyarbakır (Sur) maketine başladım." dedi.
Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turistleri taş sanatı dükkânına beklediğini dile getiren Gündoğar, "Diyarbakır maketini 1/250 ölçeğinde yaptım. Bütün sokakları tek tek gezdim. Burayı da bir sene önce açmaya başladım. 40 çeşide yakın Diyarbakır ile ilgili maket var. Buraya gelen turistler durup soruyor, merak ediyor. En iyi yaptığım maket Sur içi maketi, 21 sene 21 gün uğraştım. İlk önce şekillendiriyorum. Sonra istersem mermer tozu istersem alçı kullanıyorum. Diyarbakır'a gelecek herkesi buraya davet ediyorum. Burada Diyarbakır'ın tarihi yatıyor." ifadelerini kullandı. (Abdurrahman Tetik - İLKHA)