TEKNOLOJİ SERVİSİ

Konya Bilim Festivali başladı. Festivalde, Bilim Genç Dergisi Yayın Yönetmeni Dr. Bülent Gözcelioğlu, Antarktika ve Afrika kıtalarına bilimsel araştırma amaçlı yaptığı gezilerde edindiği deneyimleri ve gözlemlerini dinleyicilerle paylaştı. 2016 Türk Antarktika Bilim Seferi katılımcılarından Dr. Bülent Gözcelioğlu, Antarktika`ya nasıl gidildiğini, kıtada bilimsel çalışmaların nasıl yapıldığını ve Antarktika`da Türk araştırma üssünün kurulması için neler gerektiğini Konya Bilim Merkezi`ne gelen öğrencilerle paylaştı.

Ardından Bostwana, Güney Afrika ve Swaziland`a yaptığı araştırma amaçlı gezide katıldığı safari turlarında çektiği fotoğraf ve videoları katılımcılarla paylaştıktan sonra özelde bu ülkelerdeki, genelde ise Afrika kıtasındaki zengin biyoçeşitlilikten bahsetti.

Türkiye`den yaklaşık 35 kat, Avrupa`dan ise 3 kat büyük Afrika kıtasının zihinlerdeki algıdan çok farklı olduğunu, bereketli topraklara sahip olmasına rağmen tarım ve hayvancılığın, dolayısıyla üretimin gelişmemiş olduğunu, sanayisi gelişmediği için de ülkelerin geri kaldığını kaydetti. Söyleşiye katılan dinleyiciler özellikle kültür, vahşi yaşam ve yiyeceklerle ilgili sorular sordu.

Yapay Zekâ Ve İnsan Bilgisayar Etkileşimleri

Bir diğer Bilim Genç yayın kurulu üyesi Doç. Dr. Metin Sezgin, araştırma alanı olan yapay zekâ ve insan bilgisayar etkileşimlerindeki gelişmeleri aktardıktan sonra güncel tartışmalarla ilgili görüşlerini paylaştı.

Dinleyiciler yapay zekânın gelecekte insanlığa zarar vereceğinden duydukları endişeyi ve Türkiye`de bilgisayar araştırmalarının düzeyi ile ilgili merak ettiklerini Doç. Dr. Metin Sezgin`e iletti.

Söyleşilerin yanı sıra, festival kapsamında robot kodlama atölyeleri, uzay teknoloji ekibi gösterisi, kimyasal tepkimelerin gözlemlenebileceği mum, parfüm, kolonya, el kremi ve ekmek yapım atölyeleri, ziyaretçilere geri dönüşümün önemini gösterecek çalışmalar, vb. çok çeşitli etkinlikler var.