TEKNOLOJİ SERVİSİ

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu ve Kanser Çalışma Grubu`nun 12-14 Ekim tarihleri arasında ortaklaşa düzenlediği “Gıda Güvenliği Sempozyumu: Organik Ürünler ve Sağlık” konulu bilimsel toplantı, Malatya İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilecek. Günümüzde gıda-beslenme ve sağlıkla ilgili sorunların, yaşanan gıda kaynaklı zehirlenmelerin “gıda güvenliği ve halk sağlığı” ile ilgili konulara çok daha fazla odaklanmanın gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getiren TÜBA Başkanı Prof. Ahmet Cevat Acar, bu doğrultuda dünyada giderek daha popüler hale gelen “çiftlikten çatala” anlayışının her geçen gün önem kazandığının altını çizdi ve gıda ile insan ilişkisi devam ettiği sürece “gıda güvenliği”nin her zaman ön planda kalmaya devam edeceğini ifade etti.

Yanlış Algıların Düzeltilmesine Katkı Sağlamayı Amaçlıyoruz

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada organik tarımın toprak, ekosistem ve insan sağlığını sürdüren bir üretim sistemi olduğunu söyledi ve “Sistem, olumsuz etkisi olan girdilerin kullanımı yerine; ekolojik süreçler, biyolojik çeşitlilik ve yerel koşullara uyum sağlamış döngülere dayanır. Organik tarım, içinde bulunduğumuz çevreye fayda sağlamak, adil ilişkiyi ve tüm ilgili taraflar için iyi bir yaşam kalitesini yaygınlaştırmak amacıyla gelenek, yenilikler ve bilimi bir araya getirir. Ancak, organik gıda üretimi ve doğal gıda üretiminin aynı iş ve işlemleri içermez; organik üretim için bazı koşulların sağlanması ve belgelenmesi gerekir, bu konuda ilgililerin ve halkın doğru bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi de artık bir mecburiyet olmuştur. TÜBA olarak bu sempozyumla; bilim ve iş dünyasının yanı sıra, kamu ve sivil toplum meslek kuruluşlarından gelen paydaşların katılım ve katkılarıyla; ülkemizde “gıda güvenliği” ve “insan sağlığı” ile ilişkili olarak “organik ürünler” hakkında ayrıntılı ve yeterli bilgiler vermeyi, toplumda yerleşmiş yanlış algıların düzeltilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Türkiye Organik Ürünler Konusunda Yeterli Bilinç Düzeyine Henüz Erişemedi

Üretici kesimin azalması, tüketici kesimin artışı, köyden kente göçün artışı, %78'lük nüfusun şehirde yaşaması ve büyük çapta üretime gereksinimin ve daha fazla verim getiren türlerin gerekliliğinin modern tarımı doğurduğunu söyleyen TÜBA-Gıda Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, “Bu tip tarım ürünlerinin tat, koku, görünüş ve lezzetinin damak zevkine hitap etmemesi, tüketicinin sosyo-ekonomik refah seviyesi ile alım gücü ve farkındalığının artışı gibi nedenler, organik gıdalara yönelişi artırmıştır. Bununla birlikte, organik ürünlerin pazar payı hala %2'ler düzeyindedir ve Türkiye`de organik ürünler konusunda yeterli bilinç ve üretim-kullanım düzeyine henüz erişememiştir. Bu nedenle, bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.