Türkiye Uluslararası Müslüman Âlimler Derneği (UMAD) ile Arapkendi Medrese Destekleme Derneği tarafından organize edilen ve Dünya Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhyeddin Ali Karadaği'nin konuk olduğu "Ümmetin Kurtuluşunda Âlimlerin Rolü" konulu konferans Batman Kültür Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Konferansa; Dünya Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhyeddin Ali Karadaği, Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Abdürrezzak Ateş, Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, Bölge âlimleri, UMAD Genel Başkanı Abdulvahap Ekinci, Arapkend Medresesi Baş Müderrisi Abdulkerim Tanrıkulu, bazı STK temsilcileri, vatandaşlar ve medrese öğrencileri katıldı.

Program, Arapkend Medresesi Müderrisi M. Latif Kaya'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Arapkend Medresesi Baş Müderrisi Abdulkerim Tanrıkulu ile UMAD Genel Başkanı Abdulvahap Ekinci'nin yaptıkları açılış ve selamlaşma konuşmasıyla devam etti.

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Abdürrezzak Ateş, bu tür programların önemi hakkında bir konuşma yaptı.

Ardından "Ümmetin Kurtuluşunda Âlimlerin Rolü" konulu konferansını veren Dünya Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhyeddin Ali Karadaği, ümmetin vahdeti için çağrıda bulundu.

"Allah ikramda bulunarak âlimleri peygamberlerin varisi kılmıştır"

Bizi burada bir araya bir araya getiren ortak paydamız iman ve İslam kardeşliği olduğunu belirten Karadaği, "Bugün konuşacaklarımız öğretmeden ziyade hatırlatma babında olacak. Çünkü nasihat müminlere fayda vermektedir. Yüce Allah bu ümmete ikramda bulunmuş âlimlerini peygamberlerin varisleri kılmıştır. Ayrıca bu ümmetin âlimlerini de beni İsrail peygamberleriyle denk tutmuştur. Yüce Allah vahiy dışında bu ümmetin âlimleri peygamberlerin varisleri kılmışlardır. Vahiy dışında her konuda âlimler peygamberlerin varislerdirler. Aynı zamanda bu onların bir görevidir." dedi.

"Kur'an aşırılıktan sakındırıyor"

Konuşmasını devamında Karadaği, "Allah-u Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de bizim amel, mal ve benzeri şeylerimizden bahsetmiştir. Bilakis acil olan temiz kalpten bahsetmiş. Temiz kalp ise dünya menfaatlerinden uzak durmaktır. Temiz kalp Allah'ı ona hatırlatan kalptir. Biz Kur'an-ı okuduğumuzda tüm ayetlerin ve kanun dolu tüm yolların bizi sapıklık yollarından uzaklaştırdığını bildirir. Kur'an aşırılıktan sakındırıyor. Kur'an, Asrı Saadet'ten bu dini fıtrat dini olarak takdim etti. İyiliği emreden, kötülüğü neyheden bir din olarak takdim etti. Bunlar da akıl ile bilinen şeylerdir. Fıtratımızın kabul etmediği şey kötüdür. İşte fıtrat dini budur." ifadelerini kullandı.

"Kâinatın oluşumunu Kur'an bin 400 yıl önce bildirirken felsefe daha yeni bunu bildiriyor"

İnsanlar aralarındaki ayrılıkları kaldırıp birlik olmaları gerektiğine vurgu yapan Karadaği, konuşmasını sonunda şunları aktardı: "Yine haram kılınan şeyler Kur'an-ı Kerim'de var. Peki, bu haramlar tek tek sayılmış mı? Hayır, bunu temiz fıtrat ve dürüst akıl belirler. Kâinatın oluşumunu Kur'an bin 400 yıl önce bildirirken felsefe daha yeni bunu bildiriyor. Bu Kur'an mucizesi değil de nedir? Müslümanlar daha önce tüm akıllarını ilme kullandıkları için çok büyük projeler ve ilmi hükümlere imza atmışlar. Ama şimdi akıllarını ihtilafa sarf edince tekfirci yapılar ortaya çıktı. İnsanlar önce değişiklik için adım atmalılar. Daha sonra bunlara farzdan itikat ve ittihattır. Zira bir kavim kendini değiştirmedikçe Allah onlara yardım etmez. Kısacası kendimizi değiştirmek elzem bir durumdur. Sürekli değişiklik için kendimizi yenilemek için çaba saf etmektir."

Konferans Seyda Molla Salih Ekinci'nin yaptığı dua ile son buldu. (M. Sait Çelik - İLKHA)