Gençlik Spor Bakanlığının sunmuş olduğu projeyle Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde İlim, Ahlak ve Kardeşlik Derneğine (İhvan-Der) tarafından kitap kafe açıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşunun açılışında yer aldığı kitap kafe haftanın her günü açık olacak.
Edebiyat, fikir ve İslami 3 binden fazla kitabın yer aldığı kitap kafede, istenilen kitap abone olup okuduktan sonra teslim edebiliyor.
Açılan kitap kafe hakkında açıklamalarda bulunan İhvan-Der Başkanı Hüseyin Solmuş, kitap kafe ile gençlikte olan ahlaki yozlaşmanın önüne geçmeyi çabaladıklarını belirtti.
Türkiye'de kitap okuma oranının düşük olduğunun altını çizen Solmuş, gençliği kitap okumaya yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Gençliğin yozlaştığını dile getiren Solmuş, "Biz Müslümanız ve İslam dinine mensubuz. İlk emri 'oku' ile başlayan ayeti kerimelerle nazil olan bir dine mensubuz. Bugün maalesef gençliğe baktığımızda okuma oranı çok zayıf, okuma oranı çok düşük. Yani dünya genelinde okuma oranı çok düşmüş ama Türkiye'de ise çok çok daha düşmüş. Bu gün bir araştırma yaptım Türkiye'de okuma oranı gençlik arasında 0.01, yani çok üzücü bir tablo. Müslüman bir toplum var, Müslüman nesil var ama okuma yok maalesef. Bugün gençlik dejenere olmuş, yani satanist, sapık yolara düşmüş, rotasını kaybetmiş, milli ve manevi duygulardan yoksun. Bunun büyük bir sebebi okumamadan kaynaklanıyor. Dolayısıyla biz özellikle kurumlar, STK'lar, dernekler kanaat önderlerinin gençliğin bu yarasını merhem olmak için bu tür faaliyetlerin içerisine girmemiz, gençliği kitap okumaya yönlendirmemiz lazım." dedi.
"Yeter ki gençlik okumayla barışsın, kaynaşsın"
"Bugün maalesef gençlik, zaten okumuyor, okuyanlar da yanlış kaynakları okuyor" diyen Solmuş, "Bu gençlik değiştirilmezse çok kötü bir gelecekle karşı karşıyayız. Yani Rabbinden uzaklaşmış, yaratılış amacından uzaklaşmış, bir insan topluluğuyla karşı karşıyayız. Böyle giderse yarın daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Bunu gören bizler, 'Bu yaraya nasıl merhem olabiliriz?' derdiyle dertlendik. Gördüğünüz gibi burası güzel ve rahat bir ortam, gençlerin rahat bir şekilde istediği kitabı alıp, rahat bir ortamda okuyabileceği, çayını içebileceği, yani her türlü hizmeti arkadaşlarımız tarafından görebileceği yer. Yeter ki gençlik okumayla barışsın, kaynaşsın ve bu şekilde sıratı müstakim, dinimiz, kültürümüz, medeniyetimize tekrara bir dönüş yapsın diye bu tür faaliyetlerin içerisine gidiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Okumama bizim genel bir sorunumuzdur"
Kitap kafede 3 binden fazla kitap bulundurmayı hedeflediklerini söyleyen Solmuş sözlerine şöyle devam etti:
"Genel de kitaplarımız gençliğe hitap ediyor ama her yaştaki insan gelip burada rahat bir şekilde okuyabileceği kendi seviyesine göre alıp okuyabileceği kitaplarımız da mevcuttur. Kütüphanemize 3 bin ile 3 bin 500 arasında kitap koymayı hedeflemişiz. Peygamberler tarihi, hadis kitapları, makaleler onun dışında romanlar ve çocuklara yönelik kitaplar da burada mevcuttur. Bu anlamda kitaplarımız 7'den 70'e herkese hitap eder. Bu 9 aylık bir projedir, ama hedefimiz burayı kapatmamak. Bu proje dönemi sona erdikten sonra da bu yeri tekrar devam ettirmek istiyoruz. Çünkü bu, sadece belli bir mevsimlik, belli bir zaman dilimiyle kapatılacak, kapanacak bir yer değildir. Okumama bizim genel bir sorunumuzdur." (M. Hüseyin Temel, Abdurrahman Tetik - İLKHA)