Türkiye ile Irak'ın komşuluktan öte kardeş iki ülke olduğuna dikkat çeken Gaziantep'teki tekstil firması yetkilileri, Irak Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referandumdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hükümet yetkililerinin Habur Sınır Kapısı'nın kapatılabileceği yönündeki açıklamalarının kendilerini tedirgin ettiğini söylediler.

Irak Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referandumun ardından Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan referandum krizi tırmanıyor. Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne karşı ciddi yaptırımlar uygulama noktasında harekete geçmeye hazırlanırken, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması seçenekler arasında yer alıyor.

Konuya ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Gaziantep'teki tekstil firması yetkilileri, Habur Sınır Kapısı'nın Gaziantep için çok önemli bir kapı olduğunu, tekstil esnafının çoğunluğunun Irak'a ihracat yaptığını ve bu kapının kapatılmasının sektörün bitmesi anlamına geleceğini söylediler.

Türkiye'nin ve Gaziantep'in ihracatında önemli bir yere sahip olan Irak'ı her anlamda önemsediklerini belirten Vakkas Aksu, Irak'ın yıllardan beri Gaziantep'in önemli bir pazarı olduğunu ve bu durumun da böyle kalmasını istediklerini belirtti.

Türkiye ve Gaziantep ekonomisinde Irak'ın önemli yeri olduğuna işaret eden Aksu, Türkiye ile Irak'ın komşuluktan öte kardeş iki ülke olduğuna dikkat çekerek, "Bu komşularımızla bir aile bağlarımız var. Biz bu ülkelerle komşu olduğumuz için bizim bu ülkedeki insanlarla aile bağlarımız var. Bizim geleneğimiz, sosyal faaliyetlerimiz, yaşantımız ve kültürümüz bir. Bundan dolayı da bizim bu komşularımızla ilişkilerimizin güzel olması önemlidir." dedi.

Sınır kapsının kapatılmasının özellikle Gaziantep için çok büyük bir kayıp olacağına işaret eden Aksu, "Şu anda bir sıkıntı olsa da inşallah biz bunun arkasında ilişkilerimizin iyi olacağını ümit ediyoruz. Çünkü bu ülke ile olan ticaretimiz son zamanlarda her geçen gün artırmıştır. Biz bu ticaretin daha da ilerlemesini bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki ilişkilerimiz gerek hükümetle gerek ülkemizle iyi olsun." ifadelerini kullandı.

"Sınır kapısının kapatılması Türkiye ve Gaziantep için büyük bir kayıptır"

Gaziantep'ten Irak'a gerçekleştirilen ihracatın önemine de değinen Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gaziantep'te birçok sektör var. Kendi sektörümüzde bu yaşanan sıkıntılardan dolayı rakamların bizde düştüğünü görüyoruz. Irak'a gidip gelmelerin daha azaldığını görüyoruz. Bu da bizim için, ülkemiz için, çalışan ve işverenler için bir kayıptır. Bir an önce de bu durumun düzelmesini istiyoruz. Bunun temelinde hepimiz biliyoruz ki Avrupa ülkelerinin bir oyunu var. Allah bunların bu oyunlarını inşallah kendilerinin başına çevirecektir. Bunlar kurdukları tezgaha kendileri düşecektir. Son zamanlarda, Gaziantep esnafı olarak Irak'tan ciddi bir alacağımız var. Irak'taki müşterilerimizin işlerinin düzenli gitmemesi ve sınır kapısının kapatılması da Gaziantep için büyük bir kayıptır. Sadece Gaziantep için de değil, Türkiye için de bir kayıptır. Bir an önce siyasi ilişkilerin düzelmesi ve rahat bir ticaretin yapılmasını bekliyoruz."

Habur Sınır Kapısı'nın Gaziantep için çok önemli bir kapı olduğunu ifade eden Seydi Vakkas Yılmaz da esnaf olarak kapının kapatılmasını istemediklerini belirtti.

"Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması Gaziantep ve Türkiye için hiç iyi olmaz" diyen Yılmaz, "Gaziantep esnafına bunun muhakkak bir yansıması olacaktır. Habur Sınır Kapısı Gaziantep için çok önemli bir kapı. Tekstil esnafının yüzde yüzü Irak'a ihracat yapıyor. Bu kapının kapatılması demek bu sektörün düşmesi demektir. Bir vatandaş ve esnaf olarak ben Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasını istemem. Açık olması bizim için daha iyidir. Büyük esnaflarımız yüklü miktarda Irak'a ihracat yapıyoruz. Onun için Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması Gaziantep ve Türkiye için hiç iyi olmaz. Ben Irak'ın bir komşu olarak kalmasını isterim. Düşman bir ülke değil. Çünkü sınır kapısı olduğu için birbirimize lazımız. Bundan dolayı da birbirimizle iyi ilişkiler içinde olursak bu hem Gaziantep hem de Türkiye için çok güzel olur. Biz bu insanlarla et tırnak gibiyiz. Ben bir Kürt ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Irak'taki kardeşlerimle düşman olmak istemem." şeklinde konuştu.

"Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması taraftarı değiliz"

Irak ile ilişkilerin hem komşuluk ilişkilerimiz açısından hem de ticaret açısından kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Veli Güneş ise Habur Sınır Kapısı'nın Gaziantep'in ticareti için önemli bir kapı olduğuna işaret etti.

Güneş, "Biz esnaf olarak Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasına uygun bakmıyoruz. Çünkü netice olarak Gaziantep'in ticareti için önemli bir kapı. Hem komşuluk ilişkilerimiz açısından hem ticaret açısından bizim için önemlidir. Irak bizim ticaretimizi rahatlatan bir yer. Çünkü iç piyasa biraz sıkıntılı olduğu için Irak bizim için çok önemli bir pazardır. Dış sektör Gaziantep'in bu yükünü alıyor. Onun için biz Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması taraftarı değiliz." diye konuştu.

Esnaf olarak zaten zor günler geçirdiklerini ve sınır kapısının kapatılması durumunda da daha büyük sıkıntılar yaşayacaklarını belirten Güneş, "Şu anda bile esnaf olarak sıkıntılarımız var. Hemen hemen birkaç aydır bu siyasi sıkıntılardan dolayı esnafın işleri bayağı düşük. Böyle devam edeceğe benziyor. Buda haliyle dükkanlarımızı bazen siftahsız kapatmamıza neden olacaktır. İran, Suriye ve Irak ile olan ihracatımız normalde güzeldi. Ama bu son aylarda yaşanan sıkıntılardan dolayı düşüş var. Irak'taki esnaflar Gaziantep'e gelmiyor. Gaziantep'ten de Irak'a ürün gitmiyor." diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)