Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Irak Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referandumun ardından Habur Sınır Kapısı'nın kapatılacağının gündeme gelmesini değerlendirdi.

Gaziantep'te bir yılda toplamda 151 ülkeye yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat yapılırken, ihracatın en büyük bölümü ise 2 milyar dolarla Irak'a yapılıyor. Gaziantep'te sanayinin gelişmesinde de büyük rol oynayan Irak ihracatında, kentten Irak'a ihraç edilen sektörlerin başında hububat, kuruyemiş, giyim, plastik, mobilya, gıda, tavukçuluk, ambalaj, temizlik ürünleri ve PVC geliyor.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, dün düzenlenen törenle açılan GAPPLAST Fuarının ardından Irak Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referandumun ardından Habur Sınır Kapısı'nın kapatılacağı yönündeki açıklamalara ilişkin İLKHA'ya konuştu.

Gaziantep'in 6,5 milyar dolarlık ihracatının 2 milyar dolarını Irakla yaptığını belirten Hıdıroğlu, Irak ile olan ticaretin Gaziantep ve Türkiye'nin ticaretinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

"Bu topraklarda gerginlik veya bir savaş olsun istemiyoruz"

Hıdıroğlu, "Bizim önceliğimiz ülke topraklarının, Irak'ın ve sınırların bütünlüğüdür. Biz bu topraklarda gerginlik veya bir savaş olsun istemiyoruz. Fakat devletimizin de verdiği bütün kararların da arkasında olduğumuzu söylemek istiyorum. Tabi ki ülkemizin toprak bütünlüğü önceliğimizdir. Bizim sloganımız 'Allah bir kapıyı kapatır, bin kapıyı açar.' Ama ticaretimiz de önemlidir. Tabi ki Irak ile olan ticaretimiz Gaziantep ve Türkiye'nin ticaretinde önemli bir yer tutuyor. İnşallah önümüzdeki günlerde sükûnetin galip gelmesini, tekrar ortalığın yatışmasını temenni ediyoruz." dedi.

"Mevcut pazarımızı da kaybetmek istemiyoruz" diyen Hıdıroğlu, "Gaziantep olarak 6,5 milyar dolarlık ihracatımızın 2 milyar dolarını Irak'la yapıyoruz. Bizim için önemli bir pazar ve yüzde 25-30'unu teşkil ediyor. Suriye'deki son gelişmelerden dolayı şu anda Gaziantep Ticaret Odası'nda bin 170 üyemiz var. Bunlar da şu an üretiyorlar. Umarın onlarla yeni hedeflerimiz olacaktır. Yeni pazarlarımız Afrika ve Ortadoğu olacak diye hesap yapıyoruz. Ama mevcut pazarımızı da kaybetmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Gaziantep ekonomisinde Irak ihracatının büyük bir güç olduğunu ifade eden Hıdıroğlu, şunları dile getirdi:

"Gaziantep sanayi ve endüstri şehri olduğu için bizim hinterlandımız biraz daha büyüktür. Mardin'de, Şırnak'ta ve Cizre'deki insanların sadece bir müşterileri ve hedefleri var. O hedef de Kuzey Irak. Ama size bir kapı kapatıldığında o kapı kapanmıyor. Belki de yeni kapılar buluyorsunuz. Belki yeni kapılara pencere açıyorsunuz, yeni imkânlar ve yeni çeşitler yapıyorsunuz. Bazen hakkımızda 'hayırlısı' demek lazım. Türkiye'nin milli savunma sanayisinde, Kıbrıs Barış Harekâtının ambargo döneminden sonra yaşadığı olumsuzluk nedeniyle bu noktaya geldi. Kıbrıs Barış Harekâtı oluyor, ambargo uygulanıyor. Şu anda Türkiye'nin geldiği nokta ise yüzde 67 savunma sanayisini kendimiz üretebiliyoruz. Bazen imkânsızlıklar bize yeni imkânlar açıyor. İnşallah buna imkânsızlık diye bakmayalım. Kapıların açılmasını istiyoruz."

Ortadoğu üzerinden oynanan oyunların artık bitmesini istediklerini de belirten Hıdıroğlu, "Biz herkesle beraber Suriye, Irak, İran ve bütün dünyayla kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bizim kimseyle bir husumetimiz olamaz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)