Van'ın 4 ayrı bölgesinde kurulan kilim atölyelerindeki 80 kadın, unutulan dokumacılık sanatını yeniden yaşatıyor.
El dokuması Van kilimleri, kadınlar tarafından örülüyor. Ördüğü kilimleri satan kadınlar aile bütçelerine katkı sağlarken, yok almaya yüz tutan bir değeri de yaşatıyor.
Van kilimlerinin dünyaca ünlü olduğunu belirten kilim atölyesi usta öğreticisi Enver Özkahraman, yok olmanın eşiğinde olan bir kültürü atölyelerinde yaşattıklarını söyledi.
Özkahraman, "Van Büyükşehir Belediyesinin himayesinde 4 ayrı noktada oluşturulan kilim atölyelerinde Van kilimi örülüyor. Aslında biz burada yok olmanın eşiğinde olan bir kültürü yaşatıyoruz. Van kilimi gerçekten çok kıymetli ve dünyaca ünlüdür. Bunu çok eski tarihi yapıtlarda görebiliriz. Yine bu kilimler bundan 50 yıl önce kızlarımızın çeyizlerinin en önemli parçasıydı. Kilim örmek hamaratlığı, en güzel motifi yapmak ise gelinin zekâsını temsil ederdi." dedi.
Bugün piyasada ucuz ve kalitesiz fabrikasyon kilimlerin alınabileceğini söyleyen Özkahraman, "Biz burada kök boyadan elde ettiğimiz iplikler ile kilim yapıyoruz. Ve bu kilimlerin her santiminde el emeği, göz nuru ve tarih var. Her bir kilim yaklaşık bir ayda örülüyor ve satışa sunuluyor. Satışa sunulan kilimlerin ücreti de kadınlara veriliyor. Burada çalışan kadınlar bu şekilde aile bütçelerine katkı sağlıyor." diye konuştu.
Kilim yapmayı Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde öğrendiklerini söyleyen kadınlar, "Daha önceleri kilim yapmayı bilmiyorduk. Kilim yapmayı buradaki usta öğreticilerden öğrendik. Metrekare başı para kazanıyoruz. Aldığımız ücretle ev ekonomimize katkı sunuyoruz. Burada olmaktan ve kilim yapmayı öğrenmekten dolayı mutluyuz." dediler.
Kadınlar tarafından örülen Van kilimleri, Büyükşehir Belediyesinin el sanatları atölyesinde satılıyor. Aynı zamanda kentin simgesel değeri olarak da ziyaretlerde devlet erkânına hediye ediliyor. (İLKHA)