Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin domates ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Ahlat Havzası'nda üreticilik yapan çiftçiler, domatesteki düşük fiyatlardan yakınarak, zarar ettiklerini belirtiyorlar.

25 bin dekar alanda yaklaşık 100 bin ton domatesin üretildiği Ahlat Havzası, bölgenin domates ihtiyacını karşılıyor. Fiyatların düşüklüğünden yakınan kimi çiftçiler ise mahsullerini yol kenarında kurdukları barakalarda satmaya çalışıyorlar.

Tarlaya verdikleri masrafı karşılayamadıklarını belirten çiftçilerden Kazım Kalkan ve Maşallah Ay, "Domateslerimiz şu an tarlada kalmış. Tarlada kilosunu 200-250 kuruşa veriyoruz. Mazot 5 TL, gübrenin tonu 2-3 bin TL'dir. Çiftçi şu an perişan durumda. Sesimizi kim duyuyorsa çiftçiye yardım etsin. Masrafımızı şu an karşılayamıyoruz. Tarlada satamayınca yolun kenarına getirip bu güneşin altında satıyoruz. Burada da durum pek değişmiyor. Masraf 2 katına çıkmış, bir çiftçinin masrafı 50 bin TL'nin altında değil. İlaçlar zaten alınmıyor, çiftçinin de malı para etmiyor. 30 dönüm ektim, masrafım 50 bin TL'yi geçti. İmkânımız olmayınca malımızı getirip yol kenarında satıyoruz." dedi.

"Devlet çiftçiye verdiği desteği artırsın"

Mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması, elektrik, işçi ve diğer masrafların artması nedeniyle zarar ettiklerini anlatan çiftçilerden Vedat Yılmaz, çevre illere gönderdikleri domatesten zarar ettiklerini dile getirerek, çiftçiye verilen desteklerin artırılmasını istedi.

"Domates şu an burada bedava"

İstanbul'dan gelerek bu yıl köyünde domates ektiğini fakat ürünlerin para etmemesi nedeniyle zarar ettiğini ifade eden Eşref Kılıç da çiftçiye daha fazla destek verilmesi gerektiğine değinerek, şunları söyledi: "26 yıldır İstanbul'da yaşıyordum. Bu yıl ilk defa buraya gelerek domates ektim. Domates şu an burada bedava. Masrafın dörtte birini de çıkarmıyor. Bu sene 20 dönüm domates ektim. Tarlada kilosunu 150-200 kuruşa satıyorum. Maalesef işçi parasını bile çıkaramıyoruz. O yüzden devletimizden bir destek istiyoruz. Sabah erken saatlerden itibaren yola geliyoruz. Burada da domatesin kasasını resmen bedava veriyoruz. İşçiliğimizin parasını bile çıkartamıyoruz. Geçen yıl domates fiyatları normaldi. Ama bu yıl maalesef biz işçi parasını, tohum, gübre, elektrik ve diğer masrafları çıkaramıyoruz."

Ahlat Havzası'nın, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin domates ihtiyacını karşıladığını belirten Adem Yıldız ise çiftçinin çektiği çileye son verilmesi için devlet desteğinin artırılması gerektiğini vurguladı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)