Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı köylerde pamuk hasadı devam ederken, çitçiler yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.
Değim (Hervanî) köyünde pamuk hasadı yapan Ahmet Özgeyçi, elektrik fiyatının yüksek olması ve kesintiler nedeniyle yeteri kadar sulayamadıkları ürünlerinden verim alamadıklarını söyledi.
Özgeyçi, "Pamuğumuzun verimi her yıl olduğu gibi bu yıl da düşüktür. Bunun sebebi elektrik kesintisidir. Ürünlere yeterince su veremiyoruz. Her bir kuyunun üzerine bir saat bağlamışlar. Her bir saate 60 ile 70 bin TL arası elektrik parası geliyor. Bu kadar para almalarına rağmen tekrar kesinti oluyor. Söz konusu kesinti olunca pamuğumuzun verimi az oluyor ve bizler mağdur oluyoruz." dedi.
"Verdikleri destekleme parası elektrik parasını çıkarmıyor"
Yetkililere çağrıda bulunarak, kendilerine yardımcı olunmasını isteyen Özgeyçi, şunları söyledi: "Burada elektrik fiyatı çok pahalıdır. Pamuğun masrafı çoktur. Mazot, gübre, ilaç ve toplaması için işçilerin parasını toplarsan zarar ediyoruz. Bir de 60-70 bin TL'lik elektrik faturasını da ekleyince zarar etmemek elde değil. Devlet çiftçilere destek verdiğini söylüyor. Verdikleri destekleme parası elektrik parasını çıkarmıyor. Destekleme parası elektrik parası ile bazı masrafları çıkarsaydı daha fazla zarar etmiş olmazdık ama ne yazık ki gelen yüksek elektrik faturalarının parasını çıkarmıyor. Daha fazla zarar etmeden yetkililerin bu sıkıntıya bir çare bulmalarını istiyoruz."
"Mazot, gübre ve elektrik fiyatını düşürmelerini istiyoruz"
Çiftçilerden İbrahim Özgeyçi ise "Pamuğun masrafları çoktur. Mazot, gübre ve ilacı hesapladığımızda pamuk masrafını çıkarmıyor. 100 dönümlük tarlada ekmişiz, bize gelen elektrik parası 45 bin TL'dir. Pamuk da çıkarmaz mısır da. Bir kuyunun arızası ortalama 8 ile 10 bin TL'yi buluyor. Bütün maliyetler hesaplandığında gider şu anda geliri geçmiş durumdadır. Yetkililerin bu büyük sıkıntıya çare bulmalarını istiyoruz. Mazot, gübre ve elektrik fiyatlarını düşürmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (Sabri Acet - İLKHA)