TEKNOLOJİ SERVİSİ
Son yıllarda elektronik cihazları bir şeyler okumak, iletişim kurmak ve keyifli vakit geçirmek için yaygın olarak kullanıyoruz.
Ancak Aralık ayında Proceedings of the National Academy of Sciences (USA) dergisinde yayımlanan bir araştırma LED aydınlatmaların kullanıldığı elektronik cihazların uyku saatinden kısa süre önce kullanılmasının, uyku-uyanıklık döngüsünü ve günlük ritmi düzenleyen melatonin hormonunun salgılanmasını engellediğini, derin uykuya geçişi geciktirdiğini ve derin uyku süresini azalttığını yani uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor.
Son 50 Yılda Ortalama Uyku Süresi Ve Uyku Kalitesi Azaldı
Son elli yılda ortalama uyku süresinin ve uyku kalitesinin azaldığı biliniyor. Bu durumun en önemli sebebinin yapay aydınlatmalar olduğu düşünülüyor. Vücudumuzdaki fizyolojik, psikolojik ve davranışsal birçok süreç doğal aydınlık-karanlık döngüsüne göre düzenleniyor.
Işık, günlük ritim olarak tanımlanan bu mekanizmayı düzenleyen temel etken olduğu için yapay aydınlatmalar günlük ritimde bozukluklara neden olabiliyor. Günlük ritimdeki bozukluklar ve uykusuzluk ise genel sağlık sorunlarına, performans düşüklüğüne ve dikkat eksikliğine yol açabiliyor.
Bozuklukların Sebebi Led Aydınlatmalar
Yapılan son çalışmalar ABD`lilerin yaklaşık %90`ının haftanın en az birkaç günü yatmadan bir saat önce elektronik cihazları kullandığını gösteriyor. Elektronik cihazların günlük ritimde neden olduğu bozuklukların sebebinin özellikle kısa dalga boyunda yani yüksek enerjili ışık yayan LED aydınlatmalar olduğu düşünülüyor.
Geçmişte yapılan araştırmalarda mavi ışığın -görünür dalga boyundaki ışınların içinde mavi ışığın dalga boyu daha kısadır- melatonin üretimini azaltıcı etkisinin daha güçlü olduğu belirlenmişti.
Kaynak TÜBİTAK