Irak Kürdistan Bölgesi'nde yarın yapılacak bağımsızlık referandumuna saatler kaldı. Referandumun nabzını Erbil'de (Hewlêr) tutan İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan esnaf, bağımsızlık referandumuna destek verdiklerini dile getirdi.
Komşu ülkelerin kapılarını kapatmakla tehdit ettiğini dile getiren esnaf, kapıların kapatılması durumunda sadece kendilerinin değil dışarıdaki ihracatçı firmaların da zarar göreceğini ifade ettiler.
Kendilerine en yakın sınır ülkesinin Türkiye olduğunu hatırlatan yetkiler ise şöyle konuşuyor: "Türkiye bize komşu olan bir ülkedir ve dostluk elimizi sürekli onlara uzatıyoruz. Son 10 yılda ilişkilerimize de bakıldığında bu dostluk ve kardeşliğimizi ispatlamışız. İnşallah bu ikili ilişkilerimiz daha da iyi olacak. Ancak sadece Türkiye'den değil hiçbir devletin tehdit dilini kabul etmiyoruz. Çünkü biz bir hakkımızı yerine getiriyoruz. Yani biz bu referandumla halkımıza soracağız, siz bunu istiyor musunuz? Bu tamamıyla demokratik bir prosedürdür. Biz bununla şiddet uygulamıyoruz, tehditler savurmuyoruz. Irak hükümeti 100 yıla aşkındır bize zulmediyor. Biz ise sadece hakkımızı istiyoruz. Referandumun yüksek konseyi tüm halklar ile görüşerek 12 maddelik bildirisini açıkladı. Tüm halkların hakları korunmuş. Bunlar Cumhurbaşkanlığından, bakanlıklara, parlamento, tüm kurumlarda hatta askeri alanlarda ve hiçbir gurup kendi haklarından mahrum olmayacak. Kürdistan halkının tümü bu düşüncededirler."
Habur Sınır Kapısının kapanması durumda hem kendilerinin hem de Türkiye'deki ihracatçıların büyük sıkıntılar yaşayacağını dile getiren esnaf Nasır Ali, bunun da olmasını arzu etmediklerini ifade etti. Nasır, "Habur Sınır Kapısının kapanmasıyla insanlar işsiz kalacak. Şu anda işlerin seviyesi zaten düşüktür." dedi.
"Sadece hakkımız olanı istiyoruz"
Alışverişe çıkan Erbilli vatandaşlardan Gazi Muhammed, referandum için alışverişe çıkmadığını belirterek, "Habur Sınır Kapısının kapanması veya kapanmamasıyla ilgili alış verişler yapmıyoruz. Biz bu tür sıkıntılar birçok kez yaşadık. Enfal'i, kimyasalı, göç ve kıtlık yıllarını gördük. Ambargo uygulasalar da biz bunlara yabancı değiliz Allah-u Teâlâ yardım edecek. Biz bu tür tehditlerden korkmuyoruz, çekinmiyoruz. İnşallah bu referandumu başımız dik, anlımız ak bir şekilde yapacağız. Bu bizim hakkımızdır, biz başkasının hakkını gasp etmiyoruz. Sadece hakkımız olanı istiyoruz." diye konuştu.
"Türkiye'de destek verseydi daha çok sevinecektik"
Referandumun yapılacak olmasından dolayı memnun olduklarını dile getiren Molla Sadullah, şunları söyledi: "Kürtlerin devlet sahibi olmasını çok istiyoruz. Bu bizim hakkımızdır. Bundan dolayı seviniyoruz. Ancak Türkiye'de destek verseydi daha çok sevinecektik. Kürtlerin artık bir devleti ve hükümeti olması şarttır."
Kapıların kapanmasını istemediklerini ancak kapansa da rızık veren Allah olduğuna vurgu yapan İsmail Hıdır, "İnşallah bu referandum olacak ve bizler yarın sandık başına gideceğiz. Bağımsızlığa 'evet' diyeceğiz. Komşu ülkelerimiz kapıları kapatmakla tehdit etse de biz bunu sorun etmiyoruz, çünkü rızkı veren Allah'tır."
Referandum olacağını ve Kürtlerin ilerleyeceğini söyleyen Merdî Xwêr, referandumun güzel geçmesini, hayırlara vesile olmasını diledi.
Tarih boyunca çekmedikleri çile ve görmedikleri zulmün kalmadığını hatırlatan Şervan Halit, referandumda en yüksek sesle evet diyeceklerini kaydetti. Şervan, "Artık yeter! Yani daha ne zamana kadar bu sıkıntıları çekeceğiz. Kürt devletinin kurulmasının vakti gelmiştir. Tüm Kürtleri referanduma desteğe davet ediyoruz." dedi. (M. Salih Keskin, M. Sait Çelik - İLKHA)