2017-2018 eğitim ve öğretim yılında milyonlarca öğrenci ders başı yaparken Şanlıurfa ve ilçelerinde tarım işlerinde çalışan öğrenciler ders başı yapamadılar.

Viranşehir'de okullarda öğrenciler için ders zili çalarken pamuk tarlasında çalışan ailelerin çocukları aile bütçelerine katkıda bulunmak amacıyla okul yolunu değil tarla yolunu tuttu. İlçeye bağlı Değim (hervani) köyünde pamuk toplayan öğrenciler okula başlayamadıklarını belirterek, okul masrafların karşılamak için yaklaşık bir ay derslere geç gideceklerini söylediler.

Her yıl ya mevsimlik işçisi olarak şehir dışına çıktıklarını ya da kendi köylerinde bulunan tarlalarda çalıştığını söyleyen İbrahim Halil Özgeyçi, "Biz burada pamuk topluyor ve sulamasını yapıyoruz. Okullarda açıldı ama çocuklarımız bizimle beraber pamuk topluyorlar. Derslerinin aksamasını istemiyorum. Çocuklarımda benim maddi durumum iyi olmadığını söyleyerek şu an gitmek istemiyorlar. 'Bir ay çalışıp okul harçlıklarımızı çıkardıktan sonra okulumuza gideceğiz.' diyorlar. Oysa ben gitmelerini istiyorum fazlada zorlayamıyorum. Burada kazanacağımız parayı okul sezonunda çoğunlukla çocukların kılık kıyafet ve günlük masraflarına gidiyor." ifadelerini kullandı.

Okul masrafını çıkarmak için çalıştığını söyleyen 9'uncu Sınıf öğrencisi Asıya Özgeyçi "Okullar açıldı ama ben gidemiyorum. Ailemin maddi durumları olamadığından dolayı pamukta çalışıyorum. Okulun kılık kıyafeti ve harçlığımı çıkarmak için çalışıyorum." dedi. ,

Ailesinin maddi durumunun elverişli olmadığı için pamuk tarlasında çalıştığını söyleyen 8'inci sınıf öğrencisi Meryem Özgeyçi, Babamın maddi durumu iyi olmadığı için pamukta çalışıyorum. Okul masraflarımı çıkardıktan sonra okuluma başlayacağım." şeklinde konuştu. (Sabri Acet-İLKHA)